Sobere Grandeur

Interieur / Antwerpen

Publicatie uit Feeling Wonen - Tekst Jan De Vos - Foto's Kaatje Verschoren

De smaakvolle inkom van de woning is heel ruim.

Interieur / Antwerpen

Publicatie uit Feeling Wonen - Tekst Jan De Vos - Foto's Kaatje Verschoren

Met zijn ronde vormen, mooie materialen en oorspronkelijke elementen is het Antwerpse appartement van Yves Heylen en Melissa Heijmans niet alleen een uniek eerbetoon aan de bewogen jaren 20, maar ook een schoolvoorbeeld van tijdloze klasse. Daar is het koppel terecht trots op, want zowel de verbouwing als de smaakvolle inrichting zijn hun eigen verdienste.

Yves en Melissa zijn niet alleen privé een hecht team, samen vormen ze ook Öpum (IJslands voor apen, een verwijzing naar hun uitvalsbasis A(ntwer)pen, nvdr.), een bureau dat panden renoveert, volledig inricht en vervolgens aan de man brengt. Dat is een relatief nieuw concept voor België, maar onder meer in de VS bestaat het al langer. Het koppel werkte vroeger ook al samen in Yves' eigen vastgoedkantoor, waar de twee elkaar uiteindelijk zo goed bleken aan te vullen, dat Yves tweeëneenhalf jaar geleden besloot om zijn bedrijf na 15 jaar te verkopen en samen Öpum op te starten. “We begeleiden mensen die op zoek zijn naar een woonst en proberen hen daarbij de wow-factor te laten zien”, legt hij uit. “Niet met kartonnen meubilair met een plaid eroverheen, zoals het in de vastgoedsector vaak gebeurt, maar met échte meubels en accessoires. Die inrichting kan definitief zijn, maar we staan ook open voor suggesties van de klant.”

Visgraatparket loopt doorheen het hele appartement.

De grote leefruimte bestaat uit een zithoek en een eethoek en bevindt zich aan de straatkant van het appartement. De witte muren contrasteren mooi met het parket en het houtwerk. Ook de originele marmeren schoorsteenmantel is een absolute blikvanger. De palmboomlamp van Hans Kögl (jaren 70) zorgt voor een luxueuze toets.

'Eigenlijk hadden we dit appartement gekocht om het weer door te verkopen, maar toen voelden we dat het echt iets voor ons was.'

Art Deco

Hun eigen appartement op de vierde verdieping van een art-decopand aan één van de Antwerpse boulevards is een mooi voorbeeld van waartoe Yves en Melissa samen in staat zijn. “Dit gebouw van architect Louis Van Rijmenant stamt uit 1928 en behoorde vroeger toe aan een familie van diamantairs”, legt Yves uit. “Die liet er voor elk van de kinderen een appartement inrichten. Op de gelijkvloerse verdieping bevond zich behalve de vertrekken van het huispersoneel - voor elk appartement was er een dienstmeid, die alleen in het appartement kwam om op te dienen of schoon te maken - ook de gemeenschappelijke keuken, van waaruit de maaltijden met een lift naar boven gestuurd werden. Het is een pand zoals je er in Antwerpen nog veel vindt. Vaak zijn ze zo goed bewaard gebleven dat je er niet veel aan hoeft te doen. We hebben dit appartement ongeveer een jaar geleden gekocht met de bedoeling het in te richten en weer door te verkopen, maar uiteindelijk kwamen we tot het besluit dat het ons op het lijf geschreven was.”

Zithoek met een Togo zitmeubel, dé klassieker van Ligne Roset.
Tafel en stoelen van de scandinavische ontwerper Eero Saarinen.

Zitbank ‘Togo’ van Michel Ducaroy voor Ligne Roset, salontafel (jaren 70) van Roger Sprunger voor Dunbar, staanlamp ‘387’ van Tito Agnoli voor Oluce. Het tapijt is een Perzische kelim van bij Ashtari Carpets. Kunstwerk van Bruno Vekemans, vintage schelpenlamp ‘Fun’ (1964) van Verner Panton. 

De eethoek is uitgerust met een tafel en drie stoelen ‘Tulip’ van Eero Saarinen voor Knoll en één stoel ‘DSR’ van Charles & Ray Eames voor Vitra. Vintage hifi-luidsprekers ‘Audiorama’ van Grundig. Kunstwerk van Bruno Vekemans.

Keukenlatijn

“Dit appartement straalt pure klasse uit”, gaat Yves verder. “Aan de ene kant van de monumentale hal bevinden zich de leefruimte en de keuken, aan de andere de nachtvertrekken: de master bedroom, die nu als bureau dienstdoet, en twee kleinere kamers, waarvan we respectievelijk onze slaapkamer en een dressing hebben gemaakt. Er is ook een kleine badkamer - 90 jaar geleden was die ruimte veel minder belangrijk -, maar daar zijn we nog mee bezig. Architect Hans Verstuyft zorgde voor een ontwerp dat in zwart marmer zal worden uitgevoerd om er iets in art-decosfeer van te maken. De enige andere ruimte die verbouwd moest worden was de keuken, om de simpele reden dat die er niet was. We hebben er een zwartwitte keuken van bulthaup in geplaatst, die mooi aansluit bij de oorspronkelijke vloer. Verder hebben we overal in huis de originele elementen zoveel mogelijk bewaard en zelfs benadrukt: de moulures, het parket met visgraatmotief, de mahoniehouten deurlijsten en plinten...”

De b3 keuken van bulthaup in wit en zwart.
bulthaup b3 keuken met keukeneiland en hoge stoelen.

Yves en Melissa lieten de ruimte waar vroeger de maaltijden met een lift naar boven kwamen ombouwen tot een keuken in zwart en wit, waarvan de tinten mooi aansluiten bij die van de originele tegelvloer.

Ook het kunstwerk boven het aanrecht - een houtdruk van de Chinese kunstenaar Wu Changshuo - past er perfect bij. Keuken op maat van bulthaup Ligna Recta, barkrukken uit de Antwerpse Kloosterstraat, kraanwerk van Aqualex.

Originele mix

De aankleding van het appartement was bij Melissa Heijmans in goede handen. “Ik heb modetechnologie gestudeerd en ben een tijdlang in de retailsector van de kledingbranche actief geweest”, vertelt ze. “Ik had echter altijd al belangstelling voor design en interieurinrichting. Uiteindelijk bleek dat vastgoedstyling echt mijn ding is. De meeste meubelen en accessoires die je hier ziet, heb ik door de jaren heen verzameld op reis, maar ook op veilingen en rommelmarkten. Ik heb ze aangevuld met mooie nieuwe stukken, zoals het Perzische tapijt of de zitbank in de leefruimte. Ook de kunstwerken vond ik op veilingen. Het is een mix van diverse stijlen, maar dat vinden we net boeiend. Om maar iets te zeggen: we houden van het bombastische en het spectaculaire van Italiaans design, maar net zo goed van de rust die van de Scandinavische stijl uitgaat. Vandaar deze combinatie, dus. Sobere dramatiek, zo zou je het resultaat kunnen samenvatten.”

De voormalige slaapkamer is nu het bureau.

In de voormalige master bedroom, die nu dienst doet als bureau, kozen Yves en Melissa voor een mooi, rustgevend blauwgrijs. Tafel van Habitat en stoelen ‘DSR’ van Charles & Ray Eames voor Vitra. Het tafeltje (rechts) komt uit een antiekzaak, de tafellamp op de dossierkast van een rommelmarkt in Parijs.

'We houden van het bombastische van Italiaans design, maar net zo goed van de rust die de Scandinavische stijl uitstraalt.'

Vintage wandrekje van de ontwerper Paul Cadovius.
In de slaapkamer aan de achterkant is de lichtinval ideaal.

In het bureau hangt onder meer een vintage wandrek van de Deense ontwerper Paul Cadovius. In de slaapkamer die zich aan de achterkant van het appartement bevindt, is de lichtinval ideaal. Bed Peter Maly 2 van Peter Maly voor Ligne Roset. Vintage nachtlampjes en hanglamp uit een antiekzaak.

Gepubliceerd in Feeling Wonen, oktober 2018.
Tekst Jan De Vos, foto's Kaatje Verschoren.

Verbouwing en interieurstyling door Yves Heylen en Melissa Heijmans van Öpum

bulthaup b3 keuken: bulthaup Ligna Recta in Antwerpen

Artikel teilen
Händler finden