Grafisch design - binnenkijker Grimbergen

Grafisch Design

Publicatie Feeling Wonen - tekst Leen Creve, foto's Stan Koolen

Grafisch Design

Publicatie Feeling Wonen - tekst Leen Creve, foto's Stan Koolen

Graficus Jeroen is fan van ontwerpers die met de wondermaterialen van de 20ste eeuw werkten, zoals plastic, multiplex en beton. In zijn nieuwbouwwoning brengt hij ze allemaal samen en combineert hij ze met hedendaagse streetart, cactussen en veel muziek.

Een zomerse regenvlaag laat grillige patronen na op de betonnen voorgevel, de wind speelt met de hoge grassen ervoor. Het manshoge tweekoppig monster naast de voordeur, een paar treden hoger, wijst onbewogen de weg naar de voordeur. Sinds vijf jaar woont Jeroen hier met zijn gezin, maar de kavel kocht hij tien jaar eerder al. “Ik had geen haast om te bouwen”, legt hij uit. Jeroen heeft een eigen grafisch bureau, Atelier Turtle. “Ik werk graag en veel. Hier, in mijn kantoor op de eerste verdieping, in het dorp waar ik geboren en getogen ben. Maar ik reis ook de wereld rond. Mijn leven en werk lopen zo door elkaar, dat mijn huis dezelfde openheid moest uitstralen. Hier moet ik én energie krijgen én compleet kunnen ontspannen.” Zijn eisenpakket was duidelijk. “Een plat dak wilde ik absoluut. En achteraan, naar de tuin toe, veel licht en openheid. En beton. En een perfecte afwerking. Dus misschien ben ik wel veeleisend, ja”, lacht Jeroen. “Eerst heb ik met twee andere architecten gesproken, maar zij drongen mij dingen op die ik niet wilde, en ík moet hier toch wonen? Met Jan Cloetens van Arcero Architecten, die de woning van mijn oom had gebouwd, klikte het goed. Hij begreep me perfect. We hebben ruim de tijd genomen: tussen de eerste schets tot de verhuizing verliep vier jaar. Dat is veel, maar met minder dan perfect wilden we geen genoegen nemen.”

Het huis van Jeroen staat op een hellende kavel met de voordeur op 80 cm boven straatniveau. Ideaal om een stoere trap naar de voordeur te laten lopen. De betonnen muur met houtreliëf werd ter plekke gegoten. Het volume erbovenop is gebouwd met gladde prefabbetonplaten.

Woonkamer en keuken bevinden zich in één open ruimte. Bewoner Jeroen en architect Jan Cloetens tekenden het ontwerp van de keuken, bulthaup voerde het uit. Jeroen koos voor Amerikaans notenhout, maar liet de tekening van het hout met opzet niet doorlopen om het geheel niet te zwaar te laten ogen.

Jeroen: "Ik ben een grote fan van Charles en Ray Eames, zoals je ziet."

Rond de ‘Segmented Table’ van Charles en Ray Eames staan hun ‘Aluminium Chairs’ en ‘Plastic Side Chairs’, op de achtergrond hun kamerscherm ‘Folding Screen’ (alles vintage Herman Miller), schommelstoel ‘RAR’ en kruk ‘Stool’ (beide Vitra).

‘Black Bird’ van Ray en Charles Eames (Vitra) op een dressoir uit de Japanse serie van Cees Braakman voor Pastoe. “Met de allereerste aan de buitenkant onzichtbare schroeven voor hoekverbindingen, die nu standaard in alle Ikea-kasten zitten. Pastoe vergat het patent te verlengen. Nu past iedereen het toe”, aldus Jeroen. Lamp ‘Nesso’ van Giancarlo Mattioli (Artemide), ‘Modular Sofa’ van Jasper Morrison en wit kussen met motief van Eames (Vitra). In de hal: een wachtkamermeubel, uiteraard van Eames.

Brutalisme Light

Terwijl hij voor zijn job - artwork, prints en catalogi ontwerpen voor internationale modemerken - mee is met de trends, houdt Jeroen thuis van tijdloos. Hij heeft een grote vintage collectie, met uitzonderlijk veel stukken van Charles en Ray Eames en laat zich inspireren door de Amerikaanse, Europese en zelfs Aziatische architectuur uit de jaren 50 en 60. “Charles en Ray Eames, Charlotte Perriand, Jean Prouvé, Le Corbusier, en het gebruik van beton bij Bauhaus of in de Japanse traditie.... M'n inspiratie reikt ver, maar Grimbergen is Californië of Tokio niet. De betonarchitectuur die je hier in Noord-Europa vindt, dat typische brutalisme, vind ik te donker en dus wat onleefbaar. Ik wilde het lichte van de Zuid-Franse of Californische stijl, maar ons klimaat vroeg om een technische vertaling. Vooral de Amerikaanse huizen zijn met basic materialen van toen gebouwd, net na de oorlog was dat ook de bedoeling. Maar koudebruggen, overgangen in de isolatie, kennen ze in warmere klimaten niet. Ik wilde bijvoorbeeld ook een harmonicadeur in de leefruimte, maar die krijg je niet geïsoleerd. Dus werden het twee schuiframen, slim gepositioneerd, zodat je aan elke zijde van het terras het huis in kunt lopen.”

"Ik werk graag thuis maar reis ook de hele wereld rond en haal m'n inspiratie overal vandaan."

Jeroen werkt van thuis uit met uitzicht op de tuin. Rond de ‘EM Table’ van Jean Prouvé (Vitra), staan vintage bureaustoelen.

Beton in alle soorten

Vloer, plafond, muur: alles is van beton. “Bijna alle soorten afwerkingen werden hier toegepast: gepolijst en ongepolijst, kaal en met was behandeld, met houtstructuur beneden, glad boven. Er is ter plekke gegoten beton, maar er zijn ook prefab platen. Beton is niet koud en kil. Het keermuurtje dat het terras omzoomt, is soms bijna zwart, dan weer groen of geel, maar ook af en toe wit. Het leeft met de seizoenen mee, met de uren van de dag, met de droogte van de lucht.” “Ruimtelijke beleving, oog voor detail en aandacht voor de omgeving, dat zijn de drie hoofdzaken die mij leiden in elk project”, legt architect Jan Cloetens uit. “En dus ook hier. Betonbouw vraagt een enorm goede voorbereiding: als het gestort is, kun je er niets meer aan veranderen. Het moet van de eerste keer goed zijn. De naden in de vloer, de uitlijning van de kolommen... alles moet kloppen. Architectuur en interieur vormen in onze ontwerpen steeds een geheel. Bij de meeste projecten mogen we ook het vaste meubilair ontwerpen. Boven is de balustrade van de trap tegelijkertijd ook een elf meter lange kast.” 

"Alles is van beton, in zowat alle mogelijke afwerkingen."

De betonnen stoelen zijn een ontwerp van Jeroen. Ze waren bedoeld om in de tuin op het gras te zetten, maar daar zakten ze weg door hun gewicht. Nu staan ze op hun definitieve plek op het terras.

Details als vertrekpunt

Ook buiten werd alles tot in de puntjes verzorgd: beton met een houtrelief gieten is bijna handwerk, maar toch kozen Jeroen en Jan ervoor om het onderste volume helemaal zo te omranden. Boven werd voor prefab betonplaten gekozen. De dakdoorvoeren en zonnepanelen zijn onzichtbaar. “In bijna elke nieuwbouw zorg ik ervoor dat de functionele kern in het midden zit. Daardoor kunnen verwarming of ventilatie en dampkap zo ver mogelijk van de dakrand weg blijven, zodat je ze amper ziet als je rond het huis loopt”, legt architect Jan Cloetens uit. “Een detail voor sommigen, maar een vertrekpunt voor mij. Dit soort beslissingen maken het verschil. Jeroen en ik zijn vrienden geworden, ook in het perfectionisme. Het is niet voor niets dat er op mijn website een citaat van Charles Eames staat: ‘The details are not the details. They make the design’.”

instagram Grafisch Atelier Turtle @atelier_turtle
architect: www.arcero.be
bulthaup keuken: bulthaup metropool Antwerpen


Uit: Feeling Wonen - oktober 2017
Tekst: Leen Creve - leencreve.be
Foto's: Stan Koolen - stankoolen.nl

Artikel teilen
Händler finden