Van bijzaak naar hoofdzaak: de transformatie van een keuken

Het koppel uit Huise had op een nieuwe keuken na, eigenlijk geen grote interieurwijzigingen voor ogen. Maar Bart van b metropool in Antwerpen oversteeg met zijn plan de bestaande keukenruimte én haalde zijn klanten zo onverwachts uit hun comfortzone. Zijn idee sloeg in als een coup de foudre.

Onverwachte coup de foudre

De klanten waren oude bekenden voor Bart. “Ik ken hen nog van in mijn studententijd”, zegt hij. “Ze voelden zich daarom waarschijnlijk wat verplicht om ook eens naar mij te komen luisteren voor hun nieuwe keuken." (lacht)

"Ze zeiden al heel snel dat ze twijfelden of bulthaup wel iets voor hen was. Het zijn mensen die graag sporten, reizen en graag buiten zijn. Ze waren niet zozeer bezig met interieur. De keuken was bijna een bijzaak.” Toch tekende Bart een plan dat van die keuken een hoofdzaak maakte.

Zijn idee ging verder dan enkel de keukenkasten - of lades. Er zou parket gelegd worden, een muurtje moest gesloopt, er zou een extra zitruimte gecreëerd worden én een volume met gashaard zou al die ruimtes verdelen, zonder te scheiden. “Ik wou de keuken uit de keukenruimte halen en laten overvloeien in de leefruimte."

“Ik had met mijn plan binnen het bestaande keukenoppervlak kunnen blijven, maar dan doe je wat de klant verwacht. Het is net door iets meer te geven, dat je kan verrassen.”

Geruststellen

Bart besefte dat het plan een serieuze stap zou zijn voor het koppel. 

“De klanten gingen gelukkig helemaal mee in mijn verhaal”, vertelt hij. “Het is belangrijk om mensen bij zo’n project gerust te stellen. Ja, het is een grote ingreep, maar een van korte duur."

"Wij bieden ook hulp aan die verdergaat dan enkel de keuken: als ze niemand kennen voor de elektriciteit, bijvoorbeeld, dan zoeken wij mee naar de geschikte firma.”

Sloopwerk

De vloer in de keuken is uitgebroken. “De container in en weg”, lacht Bart. “We hebben dezelfde firma die 25 jaar geleden parket heeft gelegd in de woonkamer gevraagd om hetzelfde in de keuken te doen.” Het parket in de keuken én living is dan geschuurd en opnieuw geolied, zodat het overal dezelfde look heeft.

Er is een zitruimte met een gashaard gecreëerd. “Het volume van de haard verdeelt de grote ruimte, maar je kan van elke kant genieten van de warmte”, vertelt Bart. “Doordat het keukeneiland doorloopt in de leefruimte kan je tijdens het koken ook contact hebben met wie in de zithoek of eetkamer zit.”

“We keken verder dan de keuken en hielden rekening met het geheel. Dat is hoe bulthaup meerwaarde creëert. Je neemt mensen mee in een verhaal en je maakt dat verhaal ook waar."

"Het 3D-ontwerp van dit project is, op de kleur van de keuken na, eigenlijk hetzelfde als het eindresultaat. Het is tof dat je mensen kan bieden wat er op papier staat.”

Leuke details

De zachte grijze natuursteen aan het kookgedeelte geeft extra karakter aan het geheel. 

“We hebben de steen doorgetrokken tot aan de eethoek. Op die manier is het de rugleuning geworden van de zitbank, waarvan het zitvlak trouwens hetzelfde hout is als de vloer. Door lijnen door te trekken, zorg je ervoor dat het geheel klopt.”

Onder de zitbank zitten radiatoren. “We hadden de oude grote radiator naast de zitbank kunnen laten staan, maar dat zou uiteraard niet zo mooi geweest zijn in het volledige plaatje.” Achter het witte paneel aan het kookgedeelte zit een ledlijn, die sfeervol op de grijze natuursteen schijnt. “Het zijn zulke kleine dingen die de keuken ‘af’ maken.”

“De klanten waren vroeger niet gefocust op interieurvormgeving”, zegt Bart. “Maar ik merk nu dat ze er gevoeliger voor geworden zijn. Ze hebben leuke meubels uitgekozen, ze willen dat hun keuken er netjes bij ligt. Ze zijn er fier op. Het is plezant als we dat kunnen bereiken.”

Keuken: bulthaup b1 keuken met eiland en muuropstelling in witte matlak met laminaat werkblad en een inox natwerkzone door b metropool, erkende bulthaup partner in Antwerpen

Fotografie: interieur door Thomas De Bruyne - Cafeine.be, portret door Bart Van Leuven

Artikel teilen
Händler finden
Info