Authentiek én eigentijds: woning met twee gezichten

In een prachtige belle-époquewoning die in 2011 zorgvuldig verbouwd en deels gerestaureerd werd, heeft Emily Rammant een galerij op de sous-sol verdieping. Onder de naam ‘L’étage d’Euphrosine - vernoemd naar de landschapsschilderes Euphrosine Beernaert die in 1831 in de straat van de woning geboren werd - ondersteunt ze jong talent dat haar weg kruist.

Lokroep van de zee

Emily Rammant: “Ik woonde eigenlijk in Brussel en werkte er in hetzelfde bedrijf - een reclamebureau - als mijn man Peter. Pas na 7 jaar samenwerken als collega’s sloeg de vlam over tussen ons en werden we een koppel. Peter is een geboren en getogen Oostendenaar die hier zo goed als zijn hele leven woonde, en ik heb dan de beslissing genomen om te verhuizen.”

‘Verbrand’ huis

Tijdens de lange zoektocht naar een geschikte woning, groeide de liefde voor een verkrot pand dat hun aandacht trok, maar dat ze aanvankelijk geen kans gaven. “In Oostende vind je geen bouwgrond en moet je een bestaand huis kopen. Het is niet evident om iets te vinden dat volledig naar je zin is. Daarom huurden we een tijd en zijn we veel dingen gaan bekijken, maar er kwam niets uit de bus. We woonden hier om de hoek en hadden dit pand al opgemerkt, maar vonden het een ‘verbrand’ huis aangezien het al 5 jaar leegstond. Het was een vochtig krot in zeer slechte staat. Na een eerste bezoek zeiden we “Goh nee, dat is echt niet voor ons (lacht)” maar we gingen nog een vijftal keer kijken en gingen uiteindelijk overstag.

Twee gevels, twee gezichten

In nauw overleg met Ines De Schepper van Erfgoed Brugge en met de Oostendse architect Kris Vandecasteele, ving het koppel de verbouwing aan in 2011. Het team slaagde erin de deadline van het project, die gepland was net voor de geboorte van Emily en Peter’s tweede kindje, te halen.

Emily Rammant: “Aangezien bij de bombardementen van de Duitsers tijdens de oorlog het stadsarchief verbrand werd, kunnen er in Oostende geen oude plannen meer geraadpleegd worden. Dat maakte het zeer moeilijk om de exacte oorspronkelijke staat van onze woning in te schatten. We hadden enkel een oude postkaart van de voorgevel ter beschikking. De grootste ingreep die we deden was het herstellen van de voorgevel. De typische loggia was helemaal dichtgemaakt met een stalen raam en de balustrade was weg. Met specialisten herstelden we ook de houten boogramen, die in verre staat van ontbinding waren. Aangezien we veel herstellingen deden aan de voorgevel, was Erfgoed inschikkelijk en kregen we de toestemming om aan de achterzijde, die niet beschermd is, heel strak te gaan.

Architect Kris Vandecasteele gaf ons het ruimtelijk inzicht om enkele binnenmuren weg te kappen. We deden een redelijk grondige verbouwing waarbij de gelijkvloerse verdieping heel transparant bleef, zowel de oorspronkelijke geklasseerde voorgevel als de hedendaagse glazen achtergevel zijn heel open. De leefruimte achter de bibliotheek op de eerste verdieping is eerder intiem, om in te spelen op onze nood aan een ruimte die eerder afgesloten en geborgen is.

 

Centraal keukeneiland

“In de zoektocht naar een keuken met een centraal eiland stootten we bij b vorm in Brugge op de b1 reeks van bulthaup. Ik viel meteen voor de mooie detaillering.

“In eerste instantie gingen we enkel eens kijken in de showroom. We dachten dat we ons, binnen het vooropgestelde budget, geen bulthaup keuken konden veroorloven, maar waren aangenaam verrast door de prijs van het b1 systeem. Aan de kraan zijn we ondertussen zo verknocht dat we ze ook in onze tweede woning in Brussel geïnstalleerd hebben.”

Liefde voor kunst in de genen

In de sous-sol van het pand runt Emily Rammant ondertussen galerij ‘L’Étage d’Euphrosine’. “Kunst is eigenlijk altijd bij mij thuis aanwezig geweest. Het galerij-idee komt dus niet out of the blue. Mijn ouders zijn ook kunstverzamelaars en mijn grootvader was een van de eerste Europese verzamelaars van Pop art in de jaren ’60.” 

“Citytrips naar Parijs met zes museabezoeken in een dag waren me niet onbekend als kind. Dat was soms een beetje veel, maar er moet daar toch een kiem geplant zijn (lacht). Ik ben na m’n jeugd heel lang niet met kunst bezig geweest en heb met de galerij m’n ouders wel positief verrast, dat hadden ze niet zien aankomen.”

Hier en nu

"Toen de kinderen klein waren werkte ik een tijdje 4/5de, maar had ik toch het gevoel dat ik m’n ei niet volledig kwijt kon. Zo is de galerij er gekomen en ondertussen hebben we een zestal tentoonstellingen georganiseerd. We pakken het evenementieel aan en zijn twee zondagen open, een opening en een sluiting. Het draait om het maken van een tof momentum. De mensen weten dat het hier en nu is, je pikt het mee of je hebt het gemist.” Emily Rammant en haar man Peter Ampe werken beide in de communicatiesector en ter ondersteuning van de tentoonstellingen investeren ze graag tijd en moeite in de aankondigingen van de galerij. “We maken ook een fysieke mailing met mooie kaarten en posters die we in de stad gaan ophangen. We ontwerpen ook bierviltjes die we in de cultuurcafés leggen en voor elke tentoonstelling voorzien we een mooie brochure. Het is fijn om daar samen aan te werken.”

 

Link met België

De focus van de tentoonstellingen ligt op jonge hedendaagse kunstenaars, die meestal een link met België hebben, zoals de Roemeense Magda Amarioarei die in Brussel woont. “We proberen in te pikken op kunstenaars die net een award gewonnen hebben en willen hen extra ondersteunen. In 2014 werd Magda finaliste van de Coming People prijs van het S.M.A.K. en in datzelfde jaar organiseerden we hier haar eerste soloshow. Het is fijn om de evolutie van de kunstenaars te blijven volgen. Met Magda ontstond er een vriendschap, ze komt regelmatig een koffie drinken hier in Oostende of wij bezoeken haar atelier in Brussel.”

Locatie voor 'Het Vlot'

De galerij van Emily Rammant kan momenteel bezocht worden als één van de geselecteerde locaties van ‘Het Vlot’ met werk van Ben Benaouisse, Denis Patrakeev en Pedro Valdez Cardoso.

‘Het Vlot. Kunst is (niet) eenzaam’ is de tweede editie van de driejaarlijkse internationale tentoonstelling in Oostende, waarin deze keer het vaartuig en de vervoering van kunst centraal staan. Het programma werd samengesteld door curatoren Jan Fabre en Joanna De Vos. Het indrukwekkende parcours loopt langs een twintigtal unieke locaties, waarvan er vele uitzonderlijk toegankelijk zijn, en is nog te bezoeken tot 15 april 2018.fotografie: Thomas De Bruyne - cafeine.be

Artikel teilen
Händler finden