De drijfveren van bulthaup CEO Marc O. Eckert

De magie van de Ex-chiesa San Carpoforo

De magie van de Ex-chiesa San Carpoforo

Tijdens de afgelopen meubelbeurs in Milaan pakte bulthaup uit met een presentatie in de prachtige ontwijde kerk San Carpoforo in het hartje van de stad. Omringd door de nieuwe producten met een warme, speelse en intuïtieve uitstraling, lichtte CEO Marc O. Eckert de filosofie achter de nieuwe productontwikkelingen toe.

Het gezicht achter bulthaup

Marc O. Eckert is de kleinzoon oprichter Martin Bulthaup, die in ’49 bulthaup in Beieren oprichtte. Sinds 2010 staat Eckert aan het roer van het bedrijf, dat binnen de high-end keukensector zijn mannetje staat als een van de enige overgebleven familiebedrijven. In zijn filosofie neemt de mens steeds een centrale plaats in, vóór functionaliteit en vorm.

Plaats maken

Marc O. Eckert: “In magazines en op blogs zie je een overvloed aan mooie woningen en producten. Het ene overtreft het andere. Mensen trachten indruk te maken, maar het blijft allemaal abstract. Wij zijn ervan overtuigd dat mensen een bepaalde nood, een bepaald gevoel hebben dat onbeantwoord blijft. Die nood wordt niet ingevuld door architecten, magazines met mooie huizen of bedrijven die trendy producten produceren bij de vleet. Het punt is dat het niet langer over objecten en interieurs gaat, het gaat om de mensen zelf en over plaatsen die betekenis hebben.”

“It is no longer about objects and spaces, but about people and places.”

Marc O. Eckert

Indrukken van Duits-Japanse chef Tohru Nakamura op de bulthaup presentatie tijdens Milaan Design Week. Hij bouwt samen met CEO Marc O. Eckert en zijn team de filosofie achter bulthaup uit. Instagram @tohrunakamura

Marc O. Eckert: “We leven in tijden waarin - vooral jonge mensen - steeds minder waarde hechten aan producten als puur status symbool. Zij zijn eerder geïnteresseerd in de ‘status skills’ van een product. Dat wil zeggen dat consumenten kennis willen verwerven over hoe ze optimaal gebruik van een product kunnen maken. Ze tonen interesse voor het verhaal, de geschiedenis, de filosofie en het vakmanschap dat erachter zit. We schuiven op naar een samenleving waarin mensen interesse hebben in hoe ze een tomaat kunnen snijden of een vis fileren. Ze vragen zich af waarom een mes een goed mes is. Het gaat niet langer om het merk an sich of de sterontwerper die het gemaakt heeft.”

“De consument maakt dus weloverwogen keuzes en heeft ook een uitgesproken mening over wat niét te bezitten. De shift van kwantiteit naar kwaliteit is gemaakt. Merken kunnen niet langer de consument dicteren wat we zouden moeten kopen of geloven. Als merk geef je mensen een platform en het zijn de mensen zelf die het merk sturen. Ze delen hun appreciatie voor een bepaalde filosofie en maken een connectie die dieper gaat dan het uitpakken met een status symbool. In het leven gaat het om die kwaliteitsvolle momenten en wij willen die momenten faciliteren.”

“It is not about having much, it is about having the right thing.”

Amazon grijpt in op het menselijk gedrag

Marc O. Eckert: “En nu komen we tot deze presentatie in Milaan met keukens en producten. Het denken achter alles wat hier getoond wordt, startte bij een artikel dat ik vorig jaar in de New York Times las. Het artikel dat mijn aandracht trok, ging over het feit dat Amazon de voedselsupermarkt Wholefoods opkocht. Dat is een grote keten die zich op de midden- en hogere klasse richt. Daarmee krijgt Amazon toegang tot massa’s data uit de voedingsmarkt. Boeken of kleding kopen de meeste mensen slechts een paar keer per jaar, maar voedsel minstens een keer per week. Dit levert een constante stroom data op over wat we eten, hoe we leven, hoe ons gezin is samengesteld. Amazon speelt hierop in en vult onze voorraadkast en met een druk op de knop wordt het thuisgeleverd."

“De vraag is wat we met de extra tijd doen. Hoe meer de wereld gedigitaliseerd geraakt, hoe meer we op zoek gaan naar tastbare, waardevolle momenten zoals tuinieren, samen koken etc. We zoeken naar momenten waar we de stress kunnen laten varen, momenten waarbij lichaam én geest in balans zijn. Ik heb geen ‘full performance’ professionele keuken nodig. Het geeft enkel meer stress. Wat bulthaup hier toont is het omgekeerde. Een keuken die draait om ‘human resonance’ of menselijke interactie."

“A kitchen should be simple and logic, no stress. I don’t need to pretend that I am a professional chef.”

Zonder water stopt alles

De Duits-Japanse chef Tohru Nakamura is nauw betrokken bij het ontwikkelen van de bulthaup filosofie. Marc O. Eckert: “Tohru is de perfecte match voor ons team. Hij is een chef van wereldklasse, maar hij gedraagt zich er niet naar. Voor hem draait het niet om presteren, hij leert ons vooral over de organisatie van de keuken. Tohru benadrukt de belangrijke rol die water daarin neemt. Zowel in de Japanse keuken als in de Japanse cultuur in de bredere zin, neemt het gebruik van water een essentiële, haast rituele rol in. We hebben in onze filosofie water ook een centrale plaats gegeven."

Marc O. Eckert: "Je gebruikt niet enkel een spoelbak. Zowel koel-, verwarm, stoomelementen en extra waterpunten worden toegevoegd in vrijstaande werkstations of in de tafel. Samen maken ze een landschap dat om water draait.”

Waarom is de nieuwe keuken geen tafel?

Tohru Nakamura confronteerde het bulthaup team ook met de vraag waarom chefs steeds rechtopstaand werken. Andere ambachtelijke jobs, zoals een kleermaker, een horlogemaker etc, voeren hun werk veelal zittend uit. Waarom rechtopstaan in de keuken als de voorbereiding tien keer langer duurt dan het koken zelf? Marc O. Eckert: “Het is verrassend dat net een professionele chef ons op het idee bracht om van die voorbereidingstijd echte quality time te maken. Niet gericht met je hoofd naar de muur naast de spoelbak of het vuur, maar vrij in de ruimte of zittend aan tafel, al dan niet in aangenaam gezelschap.”

Verrassend intuïtief en speels

De presentatie in Milaan kon niet enkel terugvallen op een sterke filosofie, ze blonk ook uit in de uitvoering van het concept. De tafel neemt een centrale rol in en is uitnodigend, met plaats voor kruiden en ingewerkte koeling- en verwarmingsdisplays waarop fruit en groenten uitgestald liggen. We zien keukenwanden zonder de typische rigide opdeling in modules, maar met zwevende, doorlopende schuiven en kasten. In de vrijstaande kasten en aan de werkstations zitten extra waterpunten en zien we speelse opbergbakken die draaien rond een as. Aan de gebruiker de keuze om zo open te draaien en de inhoud uit te stallen, of net op te bergen.

De tactiliteit van de materialen valt op. Marc O. Eckert: “In het verleden dachten we veel na over de materialen en hoe ze eruit zien. Nu stellen we ons de vraag waarom we welk materiaal gebruiken. Het draait meer om relevantie ervan. Als die logica bereikt wordt, voelt de keuken juist aan.”

“Bring body and soul together and forget time.”

Interview door An Michiels in opdracht van bulthaup Belgium
Fotografie van Thomas De Bruyne - cafeïne.be

Artikel teilen
Händler finden