Park Suites: individueel binnen het geheel

Philip Coppens en Cathy Bogman, de drijvende krachten achter Pure Estates, zijn bouwpromotoren die het unieke durven omarmen en standardisering uit de weg gaan. Samen met architect Paul Schellekens, die al sinds de jaren ’60 zijn stempel drukt op het Belgische architectuurlandschap, realiseerden ze ‘Park Suites’. Op de site van een verlaten fabriekspand in hartje Londerzeel werd een groene oase met 48 unieke woonunits gebouwd.

Unieke Stapeling

Philip: “Een bezoek aan de website van 56 Leonard Tribeca, de woontoren van Herzog en De Meuron in hartje New York, gaf een eerste insteek voor het concept achter Park Suites. Die toren is, ondanks zijn grootte, een onregelmatige stapeling van verschillende units met uitstekende terrassen."

"Het is een soort architectuur die ver weg staat van het anonieme en repetitieve van standaard-appartementen, die men dikwijls aantreft bij promotoren. Ik vroeg architect Paul Schellekens of hij dat principe op een kleine landelijke gemeente kon enten. Hij werkte een knap concept uit met vier bouwblokken, die lijken op een stapeling van minimalistische woningen. Alle units hebben een uniek plan en stralen een lichtheid uit door hun verdiepinghoge ramen en grote terrassen met glazen balustrades. Architecten worden regelmatig door promotoren gedwongen om te standardiseren, wij stelden de tegenovergestelde vraag en wilden het niet te braaf houden.”

Bouwen alsof het voor onszelf is

Philip: “We hebben met Pure Estates de keuze gemaakt om ons te onderscheiden en projecten te bouwen waarin we ook zelf zouden willen wonen. Als promotor willen we niet naar de bodem zinken met prijzen, maar een hoogwaardig project neerzetten met een architecturale meerwaarde. Daarnaast is luxueus wooncomfort van belang en willen we toekomstgericht bouwen."

"Park Suites is door een aantal belangrijke ingrepen een energiezuinig project geworden. Bij het indienen van de bouwaanvraag werd een E-peil van maximum 80 gevraagd. De goede E-peilen van Park Suites zijn in de eerste plaats bereikt door zeer goede, dikke isolatie. Goed isolerend glas hoort daar uiteraard ook bij, maar de warmte die door de grote en overvloedige beglazing verloren gaat werd ruimschoots gecompenseerd door extra dikke isolatie op de betonnen wanden, die voor deze architectuur met grote uitspringende gedeelten nodig waren. De combinatie met hypergeïsoleerd glas en individuele warmtepompen met bodemsondes, leverde een zuinig E-peil tussen de 40-60 op. Enkele appartementen gaan door het plaatsen van zonnepanelen zelfs richting energieneutraliteit.”

bulthaup keuken naar wens

bulthaup b metropool uit Antwerpen stond in voor het begeleiden van de kopers wat betreft de inrichting van de keukens. Cathy: “We hebben resoltuut voor bulthaup gekozen, het past perfect in het totaalplaatje van Park Suites."

Cathy: "De nauwe samenwerking met Marie-Paule De Borgher van b metropool was een hele hulp voor ons. Aangezien elke woonunit verschillend is, was het een intensief proces dat nauwkeurig opgevolgd moest worden."

Cathy: "In ons lastenboek boden we al een mooie bulthaup b1 keuken aan en dat viel in de smaak bij de klanten. Ze konden opteren voor deze degelijke basiskeuken zonder verborgen meerkosten, of optimaliseren naar keuze. Marie-Paule nam het overleg en de coördinatie op zich. Per woonunit paste ze de keuken aan naar wens van de klanten, binnen de uitgebreide mogelijkheden van de bulthaup b1 en de b3 reeks.”

Wonen in een groene oase

Philip: “In de overlegfase vroeg de gemeente ons naar een verband met omliggende groene sites. Op het terrein dat net groter dan 1 hectare is, hebben we via voet- en fietspaden een verbinding gemaakt naar de nabijgelegen kerk. Door een aantal happen uit de bouwblokken te nemen maakten we doorkijken en groene verbindingsassen. Het project is niet enkel op zichzelf gericht, maar staat in conversatie met de omgeving.”

Park Suites maakt zijn naam waar door het ruime binnengebied met aangelegde tuinen en een petanque baan. In de nabijheid van de bouwblokken staan stalen structuren die overgroeid zullen worden met planten. Op termijn worden dit ‘groene ramen’ die directe inkijk tussen de woningen onderling beperken.

Ook auto’s worden bewust buiten beeld gehouden. Op de begane grond zit er geen circulatie voor wagens en behalve de tien parkeerplaatsen voor bezoekers zit de volledige bewonersparking onder de grond.

 

Project van Pure Estates
Architectuur Paul Schellekens i.s.m. M10 Architecten
Keukens bulthaup b metropool Antwerpen

Artikel teilen
Händler finden