Discrete renovatie en verfijnde afwerking voor Brugse stadswoning

Artikel gepubliceerd in Dimension, magazine voor architecten en consultants

Tekst Philip Declercq - Foto's Thomas De Bruyne

Artikel gepubliceerd in Dimension, magazine voor architecten en consultants

Tekst Philip Declercq - Foto's Thomas De Bruyne

In de Brugse binnenstad werd een typerende dokterswoning uit de jaren 60 gerenoveerd naar een ontwerp van architecten Xaveer Claerhout en Barbara Van Biervliet. Een geslaagde make-over die ruimtelijkheid, het doordacht gebruik van patio’s en een opmerkelijk gangenpatroon combineert, en uitmondt in architectuur op mensenmaat.

Grote rijwoningen met uitgestrekte tuinen. Ze lijken op het eerste gezicht verrassend maar komen wel meer voor in het hart van de Brugse binnenstad. De bestaande woning – met een diepe uitbouw met plat dak – had reeds een centraal gelegen patio en een lange, smalle patio aan de rechterzijde. Op het houten raamwerk na bleef de voorgevel van de stadswoning – van de hand van de Brugse architect Arthur Degeyter – onaangeroerd, vooral om de nieuwe bewoners privacy en quality time te kunnen verzekeren. Verder werd er tot op het betonskelet gestript, en onderging de gebouwstructuur grondige wijzigingen.

Aan de achterzijde heeft de gerenoveerde woning een schaduwtuin met een zwembad en poolhouse.

Nieuwe uitbouw

De massieve gelijkvloerse uitbouw werd gesloopt en vervangen door een stalen constructie die iets dieper werd doorgetrokken. Aan de tuinzijde deint de gerenoveerde woning aan weerszijden breed uit in een ruime, groene oase - annex zwembad en poolhouse.

De achtergevel bestaat over de volledige breedte uit grote, kamerhoge glaspartijen – met een opvallende knik. Vanuit de uitgestrekte leefruimte is er zijdelings een prachtig zicht op de toren van de nabijgelegen Magdalenakerk. De hoge glaspartijen zorgen tevens voor een schaduwtuin die doorloopt tot over het zwembad.

Patio's opgewaardeerd

De centraal gelegen patio werd iets versmald ten gunste van de flankerende keukenruimte. “Met een oplopend tuinpad in porfierbeton en een volgroeide magnoliaboom kreeg deze een experimentele aankleding. Een koperen detailbekleding zorgt voor een opvallend accent”, aldus architect Xaveer Claerhout van architectenbureau Claerhout-Van Biervliet uit Knokke-Heist.

Vanuit de dokterspraktijk aan de voorzijde genereert een verschuifbare houten wand een doorkijk tot aan het zwembad.
Met een oplopend tuinpad in porfierbeton en een magnoliaboom kreeg de binnenpatio een experimentele afwerking.

Lichten en zichten

“Ruimtelijkheid, een opmerkelijk gangenpatroon met duidelijke looplijnen, en verrassende lichten en zichten typeren dit renovatieproject." - architect Xaveer Claerhout.

"Wat de binneninrichting betreft, zorgen vooral de houten wanden in palissander – tot op plafondhoogte en al dan niet met deurfunctie – voor een bijkomende dimensie”, aldus de architect. “Vanuit de vernieuwde dokterspraktijk aan de voorzijde van de woning genereert een verschuifbare houten wand een doorkijk tot aan het zwembad.” Ook de bestaande trappenhal werd gerestaureerd.

Duidelijke looplijnen en verrassende zichten typeren dit project.

Looplijnen gerespecteerd

De linkerzijde van de nieuwe uitbouw wordt ingenomen door de keuken en de bijkeuken. In deze laatste ruimte zorgt een Skylux lichtkoepel voor invallend daglicht.

"In de keukenruimte werden de verhoudingen tot op de millimeter precies uitgemeten. De doorgangen tussen kastenwand en keukeneiland, of tussen keukeneiland en raampartijen, zijn volledig in symmetrie. De looplijnen, eigen aan de woning, worden perfect gerespecteerd”, aldus Xaveer Claerhout.

Het bulthaup b3 concept combineert soberheid en sterke herkenbaarheid.

Sober en sterk herkenbaar

Voor de keukeninrichting stelde de bouwdame kwalitatieve materialen, soberheid, discretie en verfijnde afwerking voorop.

“Het bulthaup b3 concept, waarvoor geopteerd werd, staat voor volledige vrijheid bij het ontwerpen en inrichten. Dit zowel naar indeling, materiaal- als kleurenkeuzes”, aldus Jan De Bruycker van bulthaup b vorm uit Brugge. “Hier worden een puristisch keukeneiland – een langwerpig werkblad uit Corian met aansluitende eettafel – en een vormgevende functionele wand gecombineerd. Keuken en bijkeuken bestaan over de volledige buitenmuurlengte uit op maat gemaakte kasten in wit gelakte mdf-plaat. De subtiel in de kastenwand geïntegreerde glazen wandpanelen zijn aan de achterzijde wit gelakt. Door haar sober en sterk herkenbaar karakter integreert de bulthaup-keukenomgeving zich perfect in de woning zonder dat ze zich opdringt.”

Het zwart van de buitenconstructie in aluminium en de witte kastenwand trekken de aandacht, in plaats van de keuken zelf.

Zwart-wit contrast

De symmetrie en de verhoudingen domineren, de interne circulatie en de relatie van de keukenruimte tot de binnenpatio lijken te primeren op het keukengebeuren. Bij geopende schuiframen gaat de keuken als het ware op in de omgeving.

De architectuur en het zwart-wit contrast – het zwart van de aluminium buitenconstructie en het wit van de kastenwand – trekken de aandacht, eerder dan de keuken zelf. Het vanuit de patio invallende daglicht scheert als het ware langs de witte kastenwand.

Groene Droom

“Deze verbouwing illustreert perfect de evoluties in het huidige schrijnwerklandschap, waar lichte materialen en grote glaspartijen steeds meer de voorkeur krijgen op massieve bouwsels en metselwerk”, aldus de architect. Het uitgestrekte platte dak van het stalen uitbouwvolume biedt een schitterend platform voor de aanleg van een groendak dat zich verder zou kunnen uitrollen over de diepergelegen tuin. De droom van de bouwdame wordt vooralsnog opgeborgen.

 

Gepubliceerd in Dimension 44, april-mei-juni 2017
Tekst: Philip Declercq
Foto's: Thomas De Bruyne - cafeine.be
Keuken: bvorm brugge, exclusieve bulthaup partner

 

Share Article
Find retailer
Info