Aan tafel met creatieve tandem Elien en Mickael

Niet in vakjes te vatten

Elien en Mickael aan het wood over hun inspiratiebronnen.

Niet in vakjes te vatten

Al meer dan 20 jaar spelen Elien Masschelein en Mickael Karkousse op elkaar in, zowel op het vlak van werk als leven. Hun keuzes zijn nooit voorspelbaar. Met een eclectische mix van onverwachte samenraapsels zetten ze hun eigen wereld neer. Ze zijn niet in vakjes te vatten en ontwikkelen ideeën en projecten die verschillende disciplines overschrijden.

Eliens parcours startte in 2000 met een opleiding in mode- en textielontwerp. Later evolueerde ze op professioneel gebied naar een specialisatie in kleur- en trendforecasting voor de interieursector. Toch verdween haar liefde voor ontwerpen niet naar het achterplan.

Mickael ging, met een korte omweg via productontwikkeling, voor een opleiding 3d multimediakunst. Vanaf 2000 werkte hij als frontman van GOOSE samen met de band naar hun doorbraak toe, die in 2006 volgde met de debuutplaat 'Bring it On'. Muziek nam de bovenhand voor Mickael, maar fotografie, grafiek en scenografie zijn nooit veraf om een nieuwe plaat of een optreden een gezicht te geven.

 

Rode vazen met het bruidsboeket van Elien.
Houten stoeltje dat het koppel op reis kocht.

Objecten met een verhaal

Ook het interieur van Elien en Mickael zit vol verrassingen en tegenstellingen. "Het maakt niet uit waar een object vandaan komt, maar er moet wel een beetje verhaal aanzitten."

"Het boeket in de rode vazen is ons bruidsboeket, en dat 'pinocchio' stoeltje vonden we in een winkeltje langs de weg in Sicilië. Boeken en magazines zijn ook erg belangrijk voor ons. We koesteren een aantal gesigneerde boeken die we van vrienden kregen. Een aantal van de modemagazines die ik verzamel gaan terug tot mijn kindertijd, maar liggen hier nog steeds binnen handbereik", zegt Elien.

Aan tafel bij Elien en Mickael.

Spanning

Mickael: "De grote spiegel is een erfstuk van m'n oma. We vinden het één van de mooiste stukken in huis, net omdat het barokke karakter ervan een spanning creëert met de rest van het interieur."

"We combineren graag verschillende stijlen uit heden en verleden om zo een heel persoonlijke verhaal neer te zetten."

 

De bulthaup b3 keuken neemt een centrale plaats in.
Kleine hebbedingen staan doorheen het huis uitgestald.

Mothership

Mickael: "Toen we met onze architect Steven Vandenborre samen zaten, zegden we dat de keuken voor ons niet belangrijk was. We zochten iets heel eenvoudigs."

"We deden de ronde van de meubelfabrikanten, maar de basic keuken die we in ons hoofd hadden vonden we niet. Uiteindelijk stootten we op een showroomkeuken van bulthaup, die aangepast werd voor onze ruimte. Dat was een totale ommezwaai. Die keuken is gewoonweg een installatie, this is the mothership", lacht Mickael. "De materialen zijn top, alles wat je er op zet ziet er goed uit. De keuken is erg aanwezig, maar brengt tegelijkertijd rust omdat ze zo 'af' is. Centraal in onze leefruimte is het een vaste waarde en het interieur errond is in beweging en verandert regelmatig."

Elien: "Ik ben gevallen voor de spanning die de keuken in zich heeft. Warme natuursteen tegenover koud aluminium. Dat valt samen met onze persoonlijke voorkeuren. Ik ben zeer romantisch en op zoek naar warme, sfeervolle referenties. Mickael is impulsief en gaat voor opvallende, harde materialen. Hij is momenteel bezig met het ontwerp van een object in shiny chroom. Ik zou dat materiaal zelf nooit kiezen, maar als hij het mij dan toont, dan suggereer ik een aanpassing, om het wat 'warmer' te maken. Dezelfde soort wisselwerking zit in de keuken."

De beschilderde glazen zijn een erfstuk van Mickael's grootmoeder.
De hanger is een erfstuk van Eliens grootmoeder.

Verkleed in de vitrine

Mickael: "Mijn oma had heel unieke stukken zoals deze beschilderde glazen. Ze had een winkel, 'De Schaar' in Oostende, met textiel voor de horeca, maar ook met carnavalskledij."

"Toen ik een jaar of 6 was stond ik verkleed in de etalage als bewegende pop. Dat trok natuurlijk een horde mensen, mijn eerste stappen als performer! Mijn grootmoeder heeft een belangrijke rol gespeeld. Ze stimuleerde mij om te verkleden en creatief te zijn, haar hele winkel mocht op zijn kop staan. Alles was mogelijk." 

De plaid met prints en borduurwerk is het eindewerk van Elien.

'Something old, something new ...

... something borrowed, something blue.'
Elien: "Die Victoriaanse spreuk beschrijft welke geluksbrengers een bruid moest dragen om een succesvol huwelijk te garanderen."

"Dat gezegde uit de Romantiek was het uitgangspunt voor mijn eindwerk in textielontwerp. Ik deed zoekwerk naar oude stoffen in opslagloodsen, vervolgens verwerkte ik in een patchwork allerhande technieken en thema's. Je herkent er nog een print van doodskoppen in, die ik haalde uit foto's die Mickael maakte."

Mickael: "Eliens eindwerk is een tof stuk, omdat het na 20 jaar nog steeds niet gedateerd is. Het is authentiek, een soort persoonlijke visualisatie van Eliens interesses, zonder zich te laten meeslepen door de trends van toen."

De bulthaup b3 keuken in aluminium gecombineerd met natuursteen.
Elien en Mickael koesteren een uitgebreide boekenverzameling.
De bulthaup b3 keuken in aluminium gecombineerd met natuursteen.
Elien en Mickael koesteren een uitgebreide boekenverzameling.

Ontmoetingen

Elien: "Tijd nemen voor betekenisvolle ontmoetingen is zo belangrijk voor ons. Als we iemand tegenkomen en het is een match, dan stellen we ons open en gebeuren er positieve dingen. Mickael: "Van op betrekkelijk jonge leeftijd kreeg ik de kans om met interessante mensen op te trekken. Op 17-jarige leeftijd kreeg ik het vertrouwen van mijn ouders om mee te lopen in modeshows van Belgische ontwerpers in Parijs. Dat waren echte eye-openers."

Elien: "Naast de mensen die we de afgelopen jaren tegen het lijf liepen, zijn voor mij een aantal docenten uit mijn mode- en textielopleiding cruciaal geweest. Het werden echte mentoren, waarmee ik ook na mijn studie samenwerkte en uiteindelijk bevriend geraakte. Naast al die kruisbestuivingen met anderen wacht er echt nog een project voor Mickael en mij. Nu ondersteunen we elkaars werk, op een eerder onzichtbare manier, maar het zou fijn zijn om eens samen naar buiten te komen met een boek, een tentoonstelling, een winkel, een galerie, wie weet wat. Zo'n project gaat zeker een keer op ons pad komen. Later, we zien wel, we zijn nog niet klaar!"

bulthaup b3 keuken van k vorm, exclusieve bulthaup dealer in Kortrijk
Kasten: aluminium grijs
Werkbladen: inox
Natuursteen: 'Verde Tundra'

Fotografie: Thomas De Bruyne - cafeine.be

Share Article
Find retailer