Kunst als compagnon - woning De Meester Vliegen

Binnenkijken in woning De Meester Vliegen

Binnenkijken in woning De Meester Vliegen

Het interieur van interieurarchitect Tom De Meester en architecte Tine Vliegen in Berchem is misschien niet wat je op het eerste zicht zou verwachten. Of toch? Waar hun eigen projecten eerder spartaans ogen, is hun interieur net het omgekeerde: de bescheiden woning uit de jaren ’50 is van kop tot teen ingenomen door zorgvuldig gekozen meubilair en een heel uitgebreide verzameling kunstwerken. Tom DM: ”Als je onze persoonlijke objecten weghaalt dan zitten er in het ontwerp van dit huis opvallend veel gelijkenissen met onze eigen werkfilosofie.”  

De Meester Vliegen werkt sinds 2007 aan interieur- en architectuurprojecten met een focus op residentiële opdrachten waarin een weloverwogen, duurzame materiaalkeuze en een tijdloze, gebalanceerde vormgeving centraal staan.

instagram:@demeestervliegen

Modernistisch pareltje

Meer dan 10 jaar geleden ontdekte Tom De Meester de woning bij toeval, nadat die al een jaar te koop stond. “Er was zeer veel werk aan maar ik voelde meteen dat het plan goed in elkaar zat. Toen ik in het immokantoor opmerkte dat de plannen van architect Jul De Roover waren, werd mijn interesse verder aangewakkerd. Interieurarchitect Paul Ibens, van wie ik nog les kreeg op de Antwerpse Academie, gaf me het nummer van De Roover, waarna hij ons uitnodigde en hij de spirit van het ontwerp meegaf.”

Verwantschap

Het rijhuis werd mid jaren ’50 ontworpen door Jul De Roover, die voor deze opdracht carte blanche kreeg van een Joodse diamantair. Tom DM: “Ons huis is niet zoals een typische ‘De Meester Vliegen’. Het is een modernistische woning ontworpen door een toparchitect en we hebben besloten om de ziel van het huis te bewaren. We doen absoluut ons ding met dit huis, maar de basis die de Roover gelegd heeft, houden we.”

De aanpak van De Meester Vliegen toont veel verwantschap met die van Jul De Roover, zoals het belang van het interieur dat volledig opgaat in de architectuur en een beperkt, maar zeer hoogwaardig materialenpallet. Met een minimum aan materialen proberen ze tot een maximale expressie te komen. Ook de persoonlijke aanpak is van belang. “We werken in hoofdzaak aan residentiële projecten, waarbij een directe band met de opdrachtgevers heel belangrijk is, dat is ook meteen de reden waarom we ons bureau bewust zeer klein en persoonlijk houden.”

Verborgen schatten

Tom DM: ”We kregen de kans om Jul De Roover te ontmoeten toen hij al een eind in de 80 was en kregen originele interieurfoto’s, compleet met Knoll tafel en Bertoia stoelen. De kasten in de leefruimte hebben we gemaakt zoals op de foto’s.”

Aanpak in fasen

 Tine V: ”We wonen hier al een 12tal jaar en wachten met aanpassingen tot we ze kunnen doen zoals we het willen. Momenteel zijn het gelijkvloers en de eerste verdieping met de leefruimte en de keuken klaar. Die trage aanpak raden we vaak ook aan onze klanten aan. Het is soms interessant om eerst de basis van een project te doen, uitgevoerd in goede materialen. Iedereen heeft altijd te weinig budget om zijn dromen volledig te realiseren, ook bij de grotere budgetten. Wij zijn supporters van de trage aanpak in verschillende fasen, waarbij niet alles in één keer klaar moet zijn.”

Keuken als labo

De keuken is een huzarenstukje dat tot stand kwam met een 8tal aannemers. Het is doorgedreven maatwerk met o.m. wanden in Corian, een prachtig marmeren wandelement en geoptimaliseerd gebruik van bulthaup b3 modules. Het is een klein maar perfect labo waarin alles perfect zijn plaats vindt en elke millimeter benut is.

Groeiproces

Als we met onze klanten over het keukenontwerp praten vragen we steeds hoe belangrijk koken is voor hen. Tine V: “Zodra het blijkt dat ze veel tijd in de keuken gaan doorbrengen suggereren wij om eerst naar bulthaup te kijken. Qua mechaniek is dat onovertroffen en ook het binnenwerk van de kasten is perfect afgewerkt.” Tom DM: “De bulthaup taal past wel binnen onze projecten. Over de jaren heen zijn we samen met Bart Dirinck - zaakvoeder van bulthaup b metropool in Antwerpen, red. - gegroeid naar een een goede balans tussen de mogelijkheden van bulthaup en onze persoonlijke aanpak. Hij gaat mee in ons verhaal en wij kunnen vertrouwen op wat we gaan krijgen.”

Kunst in huis

Tom en Tine praten vol passie hun kunstcollectie. Ze vinden er genoegen in om werk te ontdekken en kunstenaars te volgen, zowel in het professionele circuit als op de eindejaarsshows van kunstacademies. “Het gaat hem niet om de naam of galerij, kunst is voor ons geen trofee. Voor ons is het belangrijk dat we ons er beide in kunnen vinden, onafhankelijk van de waarde.” Bovenal vinden ze er plezier in om continu door kunst omringd te zijn. ”Onze badkamer is nog niet af, maar de muren hangen vol. Het is sterker dan onszelf.”

Naast het gebruikelijke advies op vlak van inrichting en keuze van meubilair krijgt De Meester Vliegen regelmatig de vraag van klanten om suggesties te doen op het vlak van kunst en unieke objecten. “We sturen hen voorstellen waarvan we denken dat ze bij hun leefwereld passen, maar raden hen evenzeer aan om eens te rond te neuzen naar vondsen, bijvoorbeeld op de zolder van hun ouders. Op die manier gaat de conversatie verder na het opleveren van de architectuur en het interieur. Ook hier raden we hen aan om het rustig aan te doen. Het initiële canvas, dat misschien spartaans lijkt bij de oplevering, krijgt zo stap voor stap een eigen leven.”


Fotografie: Thomas De Bruyne - cafeine

Share Article
Find retailer