Maison12: dromen, durven, doen.

Van Chambre Plus naar Maison12

Mia aan het werk in haar loft in Maison12.

Van Chambre Plus naar Maison12

Moest de ’12’ in Maison12 niet voor het huisnummer van het herenhuis in de Gentse Onderstraat staan, dan zou je kunnen geloven dat het verwijst naar de twaalf levens die eigenaar Mia Ackaert in haar mars lijkt te hebben. Met een aanstekelijke drive realiseerde ze het totaalproject Maison12 samen met haar partner, meester chocolatier Hendrik Mesuere. Onder één dak brachten ze zowel hun eigen loft, een culinair atelier, twee uitzonderlijke vakantieappartementen en een pop-up ruimte onder. In de goedgevulde agenda van het koppel wordt er naast Maison12 ook plaats gemaakt om avondles te geven in de Gentse hotelschool én er staat een burgerproject op stapel voor het realiseren van een bakoven in de buurt.

De aanloop naar Maison12 werd al een aantal jaar eerder genomen met de succesvolle bed and breakfast Chambre Plus en de bijhorende culinaire workshopruimte Atelier Plus. Toen ze toevallig een nabijgelegen statig pand ontdekten waar ze comfortabeler zouden kunnen wonen en op professioneel vlak de lat nog hoger zouden kunnen leggen, waagden ze de sprong. Mia Ackaert: “In 2013 wonnen we met b&b Chambre Plus een zilveren award. Dat was fantastisch en we hebben dat uitgebreid gevierd. De eerste prijs ging naar een klein kasteeltje, een architecturaal kader waar Chambre Plus niet kon aan tippen. We zaten in een charmant maar eenvoudig huisje, dat we optimaal hadden ingericht, maar we stootten er op onze grenzen qua mogelijkheden."

De statige gevel van het herenhuis in hartje Gent.
Het uithangbord van Maison12 in de Gentse Onderstraat.

"Toen we door de poort van Maison12 binnenstapten, werden we niet enkel verliefd op de architectuur, maar zagen we in dat het een perfect canvas was om onze ideeën optimaal vorm te geven."

Als een vis in het water

Mia koesterde als sinds haar tienerjaren de droom om chef te worden, maar haar omgeving besliste anders. Ze ging voor haar tweede liefde en werd lerares Frans. Maar het bloed kruipt waar het niet het gaan kan. Op haar 35ste maakte ze toch de ommezwaai en ging voluit voor een éénjarige opleiding om chef te worden aan de Brugse hotelschool Spermalie. Mia Ackaert: "Het was niet evident om terug te keren naar de schoolbanken, maar ik voelde me als een vis in het water. Ik wist, ik ga iets beginnen. Dat werd de bed and breakfast Chambre Plus en het bijhorende culinaire atelier. Wonder boven wonder kreeg ik het vertrouwen van de banken en de verkoper van het pand, want ik moest m'n strepen nog verdienen. En zo is het eigenlijk steeds verder gegroeid. Ook met Maison12 waren onze dromen groot en de bijhorende investeringen niet min. Laat ons zeggen dat ik geen vette spaarpot heb, maar mijn rijkdom zit in het plezier dat ik elke dag beleef om op deze uitzonderlijke plek te kunnen wonen en werken."

 

 

Mia Ackaert in de keuken van haar culinair atelier.
De prachtige poort van Maison12 lokt de belangstelling van voorbijgangers.

"Tout est possible à qui rêve, ose, travaille et n’abandonne jamais."
Xavier Dolan

De b3 bulthaup keuken in de woonloft is uitgevoerd in zwart en wit.

Compacte loft voor twee

Mia Ackaert: “Ik ben een enorme fan van werken waar je woont. Voor Hendrik en mij kwamen onze leefruimte in de loft op de bovenste verdieping en het atelier op het gelijkvloers op de eerste plaats. De verdere invulling van het pand, met een pop-up ruimte en twee appartementen die verhuurd worden als luxe vakantieverblijf, biedt momenteel de beste oplossing."

Het interieur werd ontworpen door moka projects.
De slaapkamers hebben een warme, uitnodigende look.

Twee appartementen voor kort verblijf

Het interieur van Maison12 kwam tot stand in samenwerking met interieurarchitecte Dorien Cooremans van moka projects. Net zoals Mia en Hendrik combineert ze het runnen van een gastenverblijf - de b&b moka & vanille in het Limburgse Heusden-Zolder - met een creatief beroep. Ze zaten meteen op dezelfde golflengte.

In het atelier vinden chocoladeworkshops plaats.

Culinair atelier & workshopruimte

Mia Ackaert: "Zomer 2018 gingen we officieel van start en ondertussen lopen de postieve reacties binnen. Er zijn hier al zo’n leuke dingen gebeurd. Naast tal van workshops, drinks, bedrijfsevents, etc. werden we betrokken bij het maken van een kookboek. We maakten alle nagerechten, die hier vervolgens ook gefotografeerd werden. Het zijn onze eerste stappen in 'food assistance'. We genieten van de nieuwe dingen die op ons pad komen."

100% ambassadrice van bulthaup

“Als ik een goeie band met iemand heb, dan zie ik geen reden om dat te veranderen. De samenwerking met de familie Van Damme, de bulthaup dealers hier in het Gentse, is daar een goed voorbeeld van. In ’92 liet ik een eerste keuken plaatsen, toen nog met de ouders die ondertussen met pensioen zijn. De service en de hartelijkheid waarmee ze werken is fantastisch, daarmee onderscheiden zij zich. Voor mij is dat heel veel waard. Na die eerste keuken volgden twee keukens in onze b&b Chambre Plus in de Hoogpoort, die ondertussen verkocht werd. In een pand in Oudburg, waar we tijdelijk gewoond hebben tijdens de verbouwing, zat al een bulthaup keuken en hebben we een aantal aanpassingen laten maken. Ten slotte kregen de drie appartementen in Maison12 elk een bulthaup keuken. Ik heb dus al een heel parcours afgelegd met de Van Damme's. Moest ik deze plaats ooit verlaten, dan ga ik richting Ardennen en dan mogen ze zeker weer meekomen”, lacht Mia.

Prachtig zicht op de stad vanuit de keuken.
Witte b1 keuken met bijpassende witte tegels.
Prachtig zicht op de stad vanuit de keuken.
Witte b1 keuken met bijpassende witte tegels.

 

De zwart-wit bulthaup b3 keuken in de woonloft.
Detail van de keukenkasten in laminaat 'Kaolin' en zwarte rough-cut 'Structuur Eik'.

Bovenaan: bulthaup b1 keukens in de vakantieverblijven op de 1e en 2e verdieping.

Rechts: bulthaup b3 keuken in de loft van Mia en Hendrik, met lage kasten in zwarte rough-cut 'Structuur Eik' en hoge kasten en achterwanden in laminaat 'Kaolin'.
Tafel: bulthaup c2 in laminaat met naadloze randen.

Bakhuis voor de buurt

Mia en Hendrik zijn bewust van de impact die een zaak kan hebben op de buurt. Nu hun atelier op straatniveau zit, zetten ze de poort graag open en ervaren ze direct contact met bewoners en nieuwsgierige voorbijgangers. Hun ambitie om bij te dragen aan een warme buurt gaat verder dan Maison12. Het koppel is nauw betrokken bij een burgerinitatief voor het bouwen van een lokaal bakhuis in de tuin van het middeleeuwse Hof van Rijhove. Mia Ackaert: “Vuur verbindt en brood is daarnaast een belangrijk basisproduct in tal van culturen. We kregen recent de goedkeuring van de stad Gent en we kijken uit naar de opstart. Ons doel is cohesie en betrokkenheid teweegbrengen, ook de multiculturele school hiernaast stapt mee in het verhaal. Fantastisch toch dat kinderen hier zullen leren bakken.” Het is duidelijk dat de passie die Mia en Hendrik voor hun ambacht hebben, nog via vele handen doorgegeven zal worden.

meer info: Maison12

b1 keuken loft & b3 keukens appartementen:
Van Damme team, exclusieve bulthaup partners in Gent en Sint-Denijs-Westrem

fotografie: Thomas De Bruyne - cafeine.be

Share Article
Find retailer