Residentie Grard: ingenieuze modulaire architectuur

Het is er, maar je ziet het niet. Achter de complexe stapeling van appartementen in Residentie Grard zit een rigoureus raster waarmee 2.12 Architecten aan het spelen ging.

Visitekaartje

Het Kortrijkse architectenbureau 2.12 Architecten leverde afgelopen zomer Residentie Grard in Oostduinkerke op.

Het sculpturale appartementsgebouw telt 24 woonunits met als grote troef de lichtinval door verdiepinghoge ramen en de ruime terrassen. Het doordachte ontwerp van de hand van zaakvoerder en projectarchitect Elise Kerckhof, groeide uit tot het visitekaartje van het architectenbureau.

2.12 Architecten

Elise Kerckhof (uiterst rechts) over 2.12 Architecten: "Het idee om met mijn medevennoot Bart Tyberghien een architectenbureau te starten, dateert van februari 2012, vandaar onze naam 2.12 Architecten."

Elise: "We beseften dat we een ideale tandem konden vormen. Aan de ene kant heeft Bart een ruim klantennetwerk en een talent voor haalbaarheidsstudies en prijsberekeningen. Aan de andere kant neem ik de rol op van ontwerper, met een sterke technische achtergrond als ingenieurarchitect."

"George Grard was één van onze eerste grote projecten. Het was een relatief lang bouwproces, maar het resultaat viel in de smaak en bracht veel nieuw werk op tafel, zowel voor promotoren als particuliere klanten. Dat heeft ervoor gezorgd dat we konden uitgroeien tot een team van zes. Toch houden we het bureau bewust kleinschalig, zodat we ook als zaakvoerders nauw betrokken kunnen blijven bij de projecten."

Het opzet achter Residence Grard kwam van notaris Dalle, die de oorspronkelijke villa op het perceel bewoonde. Hij vroeg 2.12 Architecten naar een plan voor een nieuw appartementencomplex, waarmee een aantal gerespecteerde bouwpromotoren aangeschreven werden. Uit een selecte groep haalde Immobel het project binnen, met de voorwaarde dat 2.12 Architecten betrokken zou blijven.

Elise: "Op het moment dat ik de kans kreeg om dit ontwerp te maken was ik 27 jaar jong, maar notaris Dalle geloofde in onze architectuur en heeft ons doorheen het hele proces gesteund. Ook de samenwerking met Immobel verliep vlot. Ze kozen consistent voor kwaliteit en niet voor snelle of goedkope oplossingen. We kregen carte blanche en het vertrouwen was er."

Het ideale raster

Het ontwerp is in de eerste plaats ontstaan uit een stapeling van vaste elementen met dezelfde breedtes en lengtes.

Elise: "De afmeting van een parkeerplaats, namelijk 5,70 op 2,80 meter, is ook een hele goeie maat voor een slaapkamer. Het werd een vaste module in het project. We zijn gestart in de kelder en gingen we telkens per parkeervak recht naar boven. De structuur staat mooi op elkaar, van parking tot penthouse, wat enorm kostenbesparend werkt. Binnen dat raster werd geschoven en maakten we overkragingen en uitsparingen, zodat elk appartement zijn eigenheid kreeg. Uiteindelijk zijn geen twee plannen hetzelfde."

"Ik verkies een pragmatische aanpak. Van de eerste schets tot het laatste detail is alles realiseerbaar en doordacht. Bij Residentie Grard heb ik een soort x-ray vision, ik weet waar alles zit," lacht Elise Kerckhof.

Beton, baksteen en hout

Het materialenpalet van Residentie Grard is minimalistisch met strakke, maar vooral ook warme materialen.

Elise: "Beton is een heel dankbaar om grote vlakken te maken en om voegverdelingen te kiezen die de architectuur mooi accentueren. Om het geheel niet kil te laten aanvoelen koos ik voor een combinatie met baksteen, maar vooral ook met hout. Het is niet alleen een warm materiaal, maar het laat een verfijnde detaillering toe. Zo staan alle ramen 'in blok'. De verdiepinghoge houten raamkaders zijn breed, maar zitten in het vlak van de gevel. Op die manier konden we een subtiele, ononderbroken overgang tussen de binnenwanden en het zichtbeton buiten creëren."

Samenwerking bulthaup b vorm

Elise: 'Bij wijze van research gingen we bij aanvang een aantal gelijkaardige projecten bezoeken, onder meer met bulthaup keukens. Daarbij viel ons de verfijnde detaillering op."

"Het merk biedt door zijn reputatie sowieso een meerwaarde en het valt in de smaak bij een breed publiek. Het modulaire systeem biedt veel mogelijkheden, zodat er aan mijn keukenontwerpen weinig gewijzigd moest worden. Het team van bulthaup verfijnde ons voorstel met een rustige belijning en een slimme kastindeling. Er werd ook veel aandacht besteed aan de exacte locatie van de aansluitingen, om een juiste plaatsing te garanderen. Het was mijn eerste samenwerking met bulthaup bvorm in Brugge en ik kan terugkijken op een vlotte samenwerking."

 

Factsheet Residentie Grard

Architectuur: 2.12 Architecten
Bouwpromotor: Immobel
Keukens: b vorm, exclusieve bulthaup partner in Brugge

bulthaup x Realty 2019

Op 19 en 20 september 2019 zet bulthaup zijn troeven voor de projectmarkt in de verf als partner van de elfde editie van Realty. Hét evenement voor vastgoedprofessionals vindt voor het eerst plaats in Knokke-Heist. Netwerken, matchmaking, talks en debatten tussen ontwikkelaars, investeerders, steden en merken staan centraal op het programma. Ontdek ons in 'The Real Meet by bulthaup'.

Realty 2019 - info & ticketing via deze link

Share Article
Info
Find retailer