Buitengewoon betaalbaar bouwen: Cottage voor drie gezinnen

Cottage voor drie gezinnen - Interview met A2D architects

Uit: Buitengewoon Betaalbaar Bouwen 3 - Foto's: Hendrik Biegs

Cottage voor drie gezinnen - Interview met A2D architects

Uit: Buitengewoon Betaalbaar Bouwen 3 - Foto's: Hendrik Biegs

De bouwheer leerde de architect kennen tijdens de verbouwing en de herinrichting van zijn kantoorgebouw in Brussel. Hij wilde voor zijn gezin nog graag een aangenaam en no-nonsensevakantieverblijf aan zee, met voldoende ruimte om ook samen met bevriende gezinnen een aangename tijd door te brengen. Uitgangspunt was een krappe driegevelwoning in cottagestijl uit de jaren 1950. Die werd nagenoeg volledig gestript en omgebouwd tot een ruime en aangename vakantiewoning die voldoet aan alle hedendaags comfort, en die maximaal ruimtelijkheid en gezelligheid biedt, of het huis nu door twee of door tien personen bewoond wordt.

De bouwheer was geen onbekende voor jullie kantoor.

We hadden in Brussel zijn kantoren al heringericht en wisten al dat we op het vlak van smaak helemaal op dezelfde golflengte zaten. Tijdens dit privéproject bleek dat we ook dezelfde ideeën koesteren wat levenskwaliteit en wooneisen betreft. Dankzij zijn duidelijke feedback konden we heel gericht de nodige stappen zetten, en op enkele details na was het eerste ontwerp meteen een schot in de roos. Ook tijdens het verdere ontwerp- en realisatieproces konden we op een aangename manier en op een solide vertrouwensbasis samenwerken.

Welke mogelijkheden zag je in de bestaande woning?

We wisten meteen dat we de originele cottagebouwstijl maximaal zouden respecteren. We hebben de houten bebording geschilderd en de typische, lokale, gele gevelstenen gereinigd en opnieuw gevoegd. Enkel de ramen zijn vervangen. De woning sluit perfect aan bij de aanpalende driegevelwoning. Het zou zonde zijn om dat traditionele architecturale beeld te wijzigen.

De woning was volledig onderkelderd door een dubbele garage, die achteraan met twee poorten uitkwam op de tuin. In die ruimte hebben we een extra slaapkamer, badkamer, grote tuinberging en wasruimte ondergebracht. Ook de niet-ingerichte zolder werd bij het wonen betrokken door er een ruime speel- en slaapplaats voor zes tot acht kinderen in te voorzien. Op die manier hebben we voldoende plaats gecreëerd om drie gezinnen te huisvesten.

Wat waren haar beperkingen?

De leefruimte op de gelijkvloerse verdieping was zeer krap en had een veel te kleine keuken. We hebben dan ook alle binnenmuren uitgebroken om plaats te maken voor een open keuken, een eettafel met een houten bank en een zithoek met een kachel. Een ruim terras dat aansluit bij de keuken en de eethoek vergroot de leefruimte nog meer. De inrichting van deze verdieping – met een al bij al beperkte oppervlakte – was cruciaal voor de woonbeleving. Ook als er tien of twaalf bewoners zijn, moeten die voldoende ruimte en ruimtelijk gevoel ervaren op deze ontmoetingsplek.

In welke mate weerspiegelt dit project jullie visie?

Tijdens het hele proces hebben we met een minimum aan ingrepen een maximale woonkwaliteit nagestreefd, iets wat we steeds proberen te doen. Onze architectuur ondersteunt en creëert ruimte, zowel fysiek als mentaal. Ze vraagt nooit te veel aandacht, maar geeft de bewoners of gebruikers de gelegenheid om erin te leven, te werken en te bewegen.

Alles is functioneel en sober. Iedereen vindt er zijn eigen plek: kinderen op hun eigen verdieping, ouders in een van de drie comfortabele slaapkamers en twee praktische en ruime badkamers. Op de open woonverdieping ontmoeten bewoners en gasten elkaar. In hun vakantiewoning kunnen de eigenaars ontsnappen aan hun drukke leven, en op een ongedwongen manier hun vrienden met hun kinderen ontvangen.

Het zijn niet altijd grote, spectaculaire of dure ingrepen die een woning aangenaam en leefbaar maken. Veel vaker zijn dat de ‘juiste’ maatregelen: niet te veel en niet te weinig.

Lopen bewoners en gasten elkaar nooit in de weg?

We kozen er bewust voor om de bestaande trap van de kelder tot de eerste verdieping te behouden en door te trekken tot op de zolder. Hij werd bewust niet geïntegreerd in de leefruimte. Op die manier laten we maximale circulatie in het huis toe zonder de privacy van de gasten te beperken of de rust van de leefruimte te verstoren.

In de leefruimte vindt iedereen zijn gading: in de eilandkeuken van bulthaup, op de zitbank met de grote tafel voor het zuidelijk gerichte raam en het ruime terras, in de zithoek met de houtkachel. De slaapkamer in de kelder kreeg een eigen functionele badkamer. Op de eerste verdieping is de badkamer bereikbaar vanuit zowel de master bedroom als vanuit de gang via het toilet. Dat kan met twee schuifdeuren afgesloten worden. Een lang wastafelmeubel loopt over de volledige voorgevel en verbindt de badkamer met het toilet. Als de schuifdeur tussen die twee openstaat, krijg je een super ruime badkamer. Als er veel gasten zijn, kunnen de badkamer en het toilet volledig apart gebruikt worden.

Welke zijn de krijtlijnen in het interieur?

Het is eerder sober, maar toch warm, betaalbaar maar niet cheap, makkelijk in onderhoud maar niet kil. We kozen vooral voor natuurlijke, zachte en rustige tinten om zo veel mogelijk ruimte te scheppen. Overal plaatsten we een neutrale en rustige lichtgrijze cementgietvloer, wat het ruimtegevoel maximaal versterkt. Het rode kamerbrede tapijt in de speel- en slaapzolder benadrukt de functie van de ruimte. Verder werkten we zo veel mogelijk met naturel hout, in de vorm van multiplex of van massieve houten latjes van kastenwanden. Ook op het vlak van kunstverlichting is het eenvoud troef. Enkele goedgeplaatste inbouwspots en een paar tijdloze, klassieke pendellampen boven de eettafel.

Voor de bulthaup keuken ging de voorkeur uit naar duurzame, onderhoudsvriendelijke en betaalbare materialen. De afwerking van de kasten en het werkblad in eenvoudig, wit laminaat biedt de nodige ruimte voor de invulling door het leven van bewoners.

Wat zal je vooral bijblijven van dit project?

Het feit dat de werken uitgevoerd werden door lokale aannemers en zonder dat de bouwheren deelnamen aan de werfvergaderingen maakte dit project wel extra spannend, maar anderzijds ook wel wat makkelijker. Het werkt bijzonder aangenaam om een project te kunnen doen in het volste vertrouwen van de bouwheer. We hebben met een beperkt budget een maximaal resultaat behaald. Dat stemt niet enkel ons erg tevreden, maar ook de klant, wiens gezinswoning we intussen ook al hebben mogen verbouwen en inrichten. Ze genieten nog steeds van elk verblijf aan zee. Hun blijvend positieve reacties zijn een stimulans om op dezelfde koers te blijven varen. Het zijn niet altijd grote, spectaculaire of dure ingrepen die een woning aangenaam en lee aar maken. Veel vaker zijn dat de ‘juiste’ maatregelen: niet te veel en niet te weinig. De eenvoud van de materialen en de helderheid van de organisatie blijven we ook in toekomstige projecten nastreven.

 


Architect: A2D architects
Keuken: bulthaup b brussels

Uit: Buitengewoon betaalbaar bouwen 3 - Lannoo & At Home Publishers
Foto's: Hendrik Biegs

Artikel delen
Dealer zoeken
Nieuwsbrief