Strakke én warme keuken voor jaren '70 woning

Groen én stedelijk wonen

Materialenpalet in zwart, wit en notelaar.

Groen én stedelijk wonen

Met een hart voor architectuur, kunst, reizen, design en natuur ging een gezin van drie op zoek naar een huis omringd door groen, maar toch in de nabijheid van de stad. Ook goede verbindingen met het openbaar vervoer en de snelweg in functie van mobiliteit en werk stonden hoog op het verlanglijstje. In een rustige wijk met witte villa’s vlakbij de Antwerpse ring, vonden ze een woning in modernistische stijl. Het bleek een schot in de roos van bij de eerste aanblik.

Modernistische jaren '70 woning in het groen.

Typische stijlkenmerken

De woning van de hand van de Antwerpse architect Posson heeft typische stijlkenmerken uit de jaren '70: witgeschilderde baksteen, een zitkuil die oorspronkelijk bekleed was met vasttapijt in witte berber, een open haard, verdiepinghoge schuiframen en convectorverwarmingen in de vloer. Het balkon dat zich over de lengte van de gevel uitstrekt, vormt een natuurlijke zonneluifel. 

De stenen tuinmuur heeft een grafisch patroon.
De muren van de orginele keuken waren volledig uitgevoerd in houten latjes.

Minimale ingrepen

De nieuwe bewoners appreciëren het pand voor zijn ruimtelijke kwaliteiten en besloten niet aan de indeling te raken. Op het vlak van afwerking werden minimale ingrepen gedaan in lijn met het oorspronkelijk materialen- en kleurenpalet, om het karakter zoveel mogelijk te behouden. De meest zichtbare ingreep is de update van de keuken en het integraal vervangen van het vasttapijt. De zitkuil en de slaapkamers kregen parket in notelaar, dit materiaal komt ook terug in de keukenkasten.

Duurzaamheid troef in de originele keuken

Interview met de bewoners: “De oorspronkelijke keuken moet in 1970 erg hip geweest zijn, met een typisch kleurenpalet in beige en zachtgroen, geglazuurde flessengroene vloertegeltjes en kastdeurtjes die schitterend afgewerkt waren met strookjes in donker tropisch hout. De keukenwanden waren integraal met hout bekleed, en de bijnaam ‘de chalet’ was niet uit de lucht gegrepen. Door het gebruik van zeer duurzame materialen was de keuken na 45 jaar nog steeds in perfecte staat. Spijtig genoeg lieten de toestellen lieten het één na één afweten. Ze bleken ook niet altijd een standaardafmeting te hebben, dus het werd tijd voor iets nieuws.”

Gesprek tussen de vrouw des huizes en Sofie van bulthaup Ligna Recta.
De keuken met overheersende tonen in notelaar en donkergrijze matlak.

“We wilden een strakke én warme ruimte waar het gezellig toeven is. En we wilden – zo wil de traditie van het huis – een keuken die nog eens 45 jaar zou mogen meegaan: duurzaam en tijdloos dus.”

Op de fiets langs bulthaup & Modest

“Op de fiets richting stad rijden we steevast langs twee prachtige winkels, waar we altijd even aan de vitrine blijven plakken: bulthaup (Ligna Recta, red.) en Modest, waar je vintage design vindt. Voor ons staat bulthaup voor kwaliteit en tijdloze schoonheid. We waaiden er een eerste keer binnen met een eigen keukenontwerp in de hand, en ontmoetten er Sofie. Ze besloot al snel de sfeer van de woning te komen opsnuiven, opdat de keuken qua sfeer en ontwerp zou opgaan in het bredere architectuurconcept. Sofie heeft dit project professioneel geleid. We hebben vaak samengezeten, waarbij ze onze wensen goed capteerde en ons toch ook geduldig van enkele ingrepen overtuigde.”

In de kolomkasten zit een doorgang verwerkt.
Overzicht van de keuken met het keukeneiland vooraan.

Doorgang verborgen in kastenwand

“Onder het motto “ik ben toch een beetje stout geweest”, zette Sofie haar ideeën door, waar we nu zeer gelukkig mee zijn. Ze stelde onder meer voor om een vrijstaand keukeneiland te maken en om de deur naar de bijkeuken in de kastenwand te verstoppen. Deze laatste ingreep bracht rust in de keuken. Bovendien is het een speelse verwijzing naar een gelijkaardige verborgen doorgang elders in de woning.”

"De installatie werd bijzonder minutieus uitgevoerd en opgevolgd door de medewerkers van bulthaup. We hadden het gevoel samen aan dit project te mogen werken met toegewijde professionals.”

I love lime

“We wilden warme en natuurlijke materialen in harmonie met de architectuur van het huis. We kozen voor notelaar voor de kasten, dat materiaal komt ook terug in de vloeren. De kolomkasten hebben een donkergrijze matlak. In ons vorige huis hadden we een slechte ervaring met blauwe steen voor het werkvlak. Zodra je een limoentje bovenhaalt, kreeg je witte vlekken en I love lime”, lacht de vrouw des huizes, “daarom kozen we deze keer voor zwarte graniet met reliëf.”  

Detail van de kasten in notelaar.
Aanrecht in zwart graniet.

"In het huis overheersen strakke lijnen in zwart, wit en hout. We kozen voor een tijdloos design, dat ruimte laat voor accentkleuren en reissouvenirs."

Keukenontwerp en uitvoering: bulthaup Ligna Recta in Antwerpen
Keuken: bulthaup b3
Fronten lage kasten: massieve notelaar
Fronten kolomkasten: matlak anthracietkleur.
Werkblad: Black Letano “Nero Assasinato Zimbabwe” van leverancier Culot

Foto's: Thomas De Bruyne - cafeine.be

Artikel delen
Info
Nieuwsbrief