Achter de gevel van 'Het Sluisje'

Een bijzonder muurhuis in hartje Amersfoort

woonkamer muziekkamer bulthaup binnenkijker

Een bijzonder muurhuis in hartje Amersfoort

Het had weinig gescheeld of het historische pand in de Muurhuizen in Amersfoort was nooit in handen gekomen van Marije, haar partner Gerrit Jan en hun drie kinderen Noor, Suus en Lot. Aanvankelijk was het hun bedoeling om een andere karakteristieke woning iets verderop te bemachtigen, maar na maandenlange onderhandelingen liep de koop stuk op 5.000,- euro. Een principekwestie. Maar goed ook want het jonge gezin wil nooit meer weg uit hun ‘Sluisje’. 

gevel muurhuis amersfoort bulthaup binnenkijker
vide verdieping bulthaup binnenkijker

Verborgen gebreken

Het schilderachtige pand uit 1593 deed ooit dienst als toegangssluishuis over het Havik, een van de oudste grachten van Amersfoort. Een historische woning met charme, maar ook een met verborgen gebreken. Zo bleek vlak na de sleuteloverdacht dat het van onder tot boven vol asbest zat. ‘Als we dat vooraf hadden geweten hadden we de koop niet doorgezet, alles moest op de schop.’ 

bovenverdieping binnenkijker amersfoort
detail bovenverdieping bulthaup binnenkijker

Ruimtelijk maar huiselijk

Een ‘thuis’ creëren, dat was het uitgangspunt. Het gezin wilde een huiselijke sfeer temidden van de immense ruimtelijkheid. De grote uitdaging was om het gehele oppervlak van het huis te benutten; de vorige bewoner leefde alleen maar beneden. Om dat mogelijk te maken werd de woning met hulp van Studio Zebra volledig opnieuw ingedeeld. De verbouwing nam bijna een jaar in beslag.

We besloten de boel open te breken en de zolder erbij te betrekken. Een hele onderneming want de ‘Raveelbalken’ moesten doorgezaagd worden en de verbinding bleek niet goed waardoor er letterlijk dakpannen naar beneden gleden.

binnenkijker bulthaup badkamer
detail bulthaup binnenkijker

Oud & nieuw

Een speciale constructie stelt de kap nu in staat om de spanning op te vangen. Oud en nieuw komen in de bovenverdieping samen, de moderne constructie oogt strak en ruimtelijk terwijl de authentieke balken en nissen het geheel warmte geven, voor het gezin de perfecte balans.

bewoner in keuken amersfoort bulthaup binnenkijker
bruggetje binnenkijker bulthaup amersfoort

Karakter in de details

Bij de vraag welke plekken in huis favoriet zijn wordt naar de tuin verwezen, verrassend, want juist de buitenruimte was aanvankelijk een punt van twijfel. Marije: ‘Ik zag het niet voor me met drie kleine kinderen en dat smalle bruggetje. Maar we hebben het bruggetje verbreed en van een goed hek voorzien en nu zie ik vooral de charme. Dit is een sluishuisje en het zijn juist deze karakteristieke details die het zo bijzonder maken.’

bulthaup keuken amersfoort binnenkijker

Blank canvas

In de keuken komt het gezin samen. De bulthaup b3 combineert wit met een achterwand in de kleur 'flint' die opgaat in de balkenconstructie van het plafond. Marije: ‘De achterwand valt weg in het geheel en dat maakt de keuken echt een blank canvas. Het geeft rust en legt het accent op persoonlijke elementen zoals deze op maat gemaakte Light Forest plafondlamp van &tradition.’

bovenverdieping bulthaup binnenkijker
detail raam bulthaup binnenkijker

Gluren bij de buren

De historische woonkamer die ooit dienst deed als muziekkamer is de grootste eyecatcher. In vroeger tijden kwam de buurt hier samen om klassieke concerten bij te wonen. Marije was er jaren geleden al eens binnengelopen tijdens een evenement waarbij je kon gluren bij de buren. ‘Ik weet nog dat ik hier binnenliep met mijn moeder en uitriep: ‘wat een ruimte! Ik had toen echt niet kunnen bedenken dat dit op een dag mijn thuis zou worden.’

Artikel delen
Nieuwsbrief
Info