Een woning, twee gezichten

L’étage d’Euphrosine

binnenkijker bulthaup blog

L’étage d’Euphrosine

In een prachtige belle-époquewoning die in 2011 zorgvuldig verbouwd en deels gerestaureerd werd, heeft Emily Rammant een galerie in de kelder. Onder de naam ‘L’étage d’Euphrosine - vernoemd naar de landschapsschilderes Euphrosine Beernaert die in 1831 in de straat van de woning geboren werd - ondersteunt ze jong talent.

Emily Rammant: “Ik woonde eigenlijk in Brussel en werkte er in hetzelfde bedrijf als mijn man Peter. Pas na 7 jaar samenwerken sloeg de vlam over en werden we een stel. Peter is een geboren en getogen Oostendenaar die hier vrijwel zijn hele leven woonde, ik heb uiteindelijk de beslissing genomen om te verhuizen.”

gevel inspiratie bulthaup binnenkijker
kunst aan de muur binnenkijker bulthaup

Liefde voor een bouwval

Tijdens de lange zoektocht naar een geschikte woning, groeide de liefde voor een bouwvallig pand dat hun aandacht trok, maar dat ze aanvankelijk geen kans gaven. “In Oostende vind je geen bouwgrond en moet je een bestaand huis kopen. Het is niet gemakkelijk om iets te vinden dat helemaal naar je zin is. Daarom huurden we een tijd en zijn we veel dingen gaan bekijken, maar er kwam niets uit. 

We woonden hier om de hoek en hadden dit pand al opgemerkt, maar vonden het een ‘verbrand’ huis aangezien het al 5 jaar leegstond. Na een eerste bezoek zeiden we “Nee joh, dat is echt niet voor ons (lacht)” maar we gingen nog vijf keer kijken en uiteindelijk gingen we overstag.

open deur binnenkijker bulthaup

Oorspronkelijk

In nauw overleg met Ines De Schepper van Erfgoed Brugge en met de Oostendse architect Kris Vandecasteele, begon de verbouwing in 2011. Emily Rammant: “Aangezien bij de bombardementen van de Duitsers tijdens de oorlog het stadsarchief verbrand werd, kunnen er in Oostende geen oude plannen meer geraadpleegd worden. Dat maakte het moeilijk om de oorspronkelijke staat van onze woning in te schatten. 

We hadden alleen een oude kaart van de voorgevel. De grootste ingreep was het herstellen van de voorgevel. De typische loggia was helemaal dichtgemaakt met een stalen raam en de balustrade was weg. Aangezien we veel deden aan de voorgevel, was Erfgoed inschikkelijk en kregen we de toestemming om aan de achterzijde, die niet beschermd is, heel strak te gaan.

boekenkast bulthaup inspiratie
kunst binnenkijker bulthaup

Grondige verbouwing

Architect Kris Vandecasteele bracht ons op het idee om een aantal binnenmuren weg te halen. We deden een redelijk grondige verbouwing waarbij de gelijkvloerse verdieping heel transparant bleef, zowel de oorspronkelijke geklasseerde voorgevel als de hedendaagse glazen achtergevel zijn heel open. De leefruimte achter de bibliotheek op de eerste verdieping is juist weer heel intiem.

bulthaup b1 keuken

Design is in the details

“In de zoektocht naar een keuken met een centraal eiland stuitten we op de b1 reeks van bulthaup. Ik viel meteen voor de mooie detaillering.” “In eerste instantie gingen we alleen eens kijken in de bulthaup showroom. We dachten dat we ons, binnen het vooropgestelde budget, geen bulthaup keuken konden veroorloven, maar waren aangenaam verrast door de prijs van het b1 systeem. Aan de kraan zijn we ondertussen zo verknocht dat we ‘m ook in onze tweede woning in Brussel hebben geïnstalleerd.”

gallerie bulthaup inspiratie
kunst bulthaup binnenkijker

Hier en nu

"Toen de kinderen klein waren werkte ik een tijdje part-time, maar had ik toch het gevoel dat ik m’n ei niet helemaal kwijt kon. Zo is de galerie er gekomen en intussen hebben we een zestal tentoonstellingen georganiseerd. Het draait om het maken van een mooi momentum. De mensen weten dat het hier en nu is, je pikt het mee of je hebt het gemist.” 

fotografie: Thomas De Bruyne- Cafeine 

realisatie door bulthaup bvorm 

Artikel delen
Info
Nieuwsbrief