Industriële schil met een warm hart

More than meets the eye

More than meets the eye

Nietsvermoedend meldden we ons aan bij BMUSS in Evergem nabij Gent voor een gesprek met zaakvoerders Sabrina en Bart Musschoot. Het creative duo ontpopte zich doorheen de jaren als een one-stop-shop voor fotografie, grafisch ontwerp en styling voor onder meer catalogi en digitale toepassingen. De afspraak lijkt door te gaan in een grote fotostudio in een industriegebied bij het zeekanaal Gent-Terneuzen, maar dat is slechts de helft van het verhaal. Aan de achterzijde van de stalen box ontpopt zich een wonderlijke woning gericht op een rustige groene oase.

 

Rationeel en licht

"Ik was bezig met het maken van een catalogus een metaalbedrijf op een mooi terrein hier vlakbij.” zegt Bart. “Die klant liet vallen dat er ‘voor de kleintjes’ ook plaats was voor lichte industrie met een woning erbij."

"Zo zijn we hier terecht gekomen op een stuk grond waar eigenlijk weinig interesse in was, maar waar wij het potentieel voor ons verhaal in zagen.” Samen met architect Hugo Koch kwamen de Musschoots tot een architectuur die zowel werken als wonen verenigt in een sobere vormentaal en een uitgepuurd materialenpallet. Koch, gekend voor zijn rationele ontwerpen en voorliefde voor industriële materialen, ontwierp een slimme noordgerichte achtergevel die maximaal licht binnentrekt zonder te leefruimte te verhitten.

Musjes

De grote leefruimte met ruwe betonwelfsels, een strakke gietvloer en een volledig opengewerkte achtergevel met verdiepinghoge ramen, voelt allesbehalve koud en industrieel aan.

Hier staat menselijkheid centraal en spreekt een liefde voor mooi meubilair en objecten met een persoonlijk verhaal, die stukje bij beetje aangekocht worden. Zo zit de ‘mus’ in de naam van Bart Musschoot niet alleen in het BMUSS logo, maar ook in de musjes die door het koppel en hun vrienden in alle maten en materialen verzameld worden, een sympathieke collectie die haar eigen leven is gaan leiden.

Waar is uw keuken?

Plaats voor koken en samenzijn neemt voor Sabrina en Bart een belangrijke rol in. Ze kozen voor de vrijstaande b2 keuken van bulthaup, een eigenzinnige keuze die ze samen met het Van Damme team uit Sint-Denijs Westrem tot in de puntjes uitwerkten. Met alle toestellen en keukenbenodigdheden verstopt in drie bijhorende eiken kasten, kan de keuken in al haar luchtigheid tot haar recht komen, zonder te moeten terugvallen op zware keukenblokken of afzonderlijke opbergruimtes. “ ‘En waar is uw keuken?’ is een veelgestelde vraag, waarna we graag de kasten opentrekken, alles uitleggen en de bijhorende ‘Ah ja’ aanhoren van onze gasten”, lacht Sabrina. “Vrienden zeggen wel eens dat ze zo’n open keuken niet zouden aankunnen. Je kan dan niets laten staan, maar voor ons is het een way of life, we stoppen niet plots alles weg als er volk over de vloer komt.”

Tijd voor herorientatie

Een kleine 30 jaar geleden ging Bart van start met fotografie en bouwde hij samen met Sabrina BMUSS uit tot wat het vandaag is. Toch neemt het geoliede team nu een wending en slaat Sabrina haar eigen weg in met een locale cateringservice.

Sabrina gaat de betere - lees gezondere en bewustere - lunch, aangevuld met een assortiment taarten, aanbieden voor bedrijven en particulieren in de omtrek. Het laat Bart niet onberoerd dat hij zijn styliste op dagelijkse basis kwijt is, maar hij is aan de andere kant erg blij. “Een jaar geleden kregen we een enorme klap te verwerken toen we onze 21-jarige dochter verloren, een paar maanden nadat ze terminaal ziek werd verklaard. Dat brengt sowieso een persoonlijke heroriëntatie met zich mee, de wereld leek plots stil te staan.”

Kneden aan een nieuw verhaal

“Het is niet eenvoudig om na zo’n zwaar verlies weer een drive te vinden, maar het werd duidelijk dat Sabrina, die eigenlijk van opleiding kok is, rust vond in de keuken.” Sabrina valt Bart bij: “Ik ben beginnen koken en ik ben blijven koken." 

"Brood bakken en op de goeie oude manier met de hand kneden, in dat soort dingen kon ik me een beetje verliezen om de negatieve gedachten even opzij te zetten. Stilaan groeide het idee om iets te gaan doen met koken en vandaag staan we een grote stap verder. Een gedeelte van de fotostudio wordt een professionele keuken en de bestelwagen voor de leveringen is net aangekocht. We hebben besloten om de nieuwe zaak ‘Paulien’s food’ te noemen, naar onze dochter. Zij at zeer graag, vooral mijn taarten brachten een lach op haar gezicht. Daarmee is de cirkel rond en is er een mooie link tussen haar en ons nieuwe verhaal”.

 

fotografie: Bart Musschoot BMUSS

Artikel teilen
Händler finden