Office O architects: oog voor ruimtelijke ervaring

Het werk van Office O architects - kort OOA - staat internationaal in de kijker. Het Gentse bureau mocht eerder dit jaar de Duitse Häuser Award voor de meest spectaculaire gezinswoning in Europa in ontvangst nemen voor Villa MQ in Tremelo. Ruimtelijke beleving staat centraal in OOA’s filosofie: “De grootste luxe in architectuur valt niet te reduceren tot dure materialen of inrichting, maar zit vervat in de subtiele, ontastbare kwaliteiten van de ruimtelijke ervaring."

Office O Architects

Wij ontmoetten architecte Magalie Munters aan de Graslei in Gent, waar ze in een gerenoveerd appartementsblok uit de jaren ‘60 zowel het penthouse bewoont als het architectenbureau OOA leidt.

Penthouse MC

"Dit is een van de enige gebouwen uit de jaren zestig dat in de historische kern van Gent gelegen is. Het gebouw was niet bepaald mooi, maar het trok ons aan, het had iets. Ondertussen kennen we het door en door."

"Aanvankelijk huurden we een appartement op de eerste verdieping en dat beviel ons. Dan kwam het appartement ernaast te koop, dat hebben we verbouwd en een tijdje bewoond. Het gebouw zelf - de gevel en gemeenschappelijke delen - bleek ook een opknapbeurt nodig te hebben en we wilden het in z’n geheel aanpakken. Dit paste ook in ons idee om het dakappartement en technische ruimtes om te bouwen tot een volwaardige penthouse. Zo leerden we het gebouw in verschillende fases kennen en hanteerden een consistente aanpak en materialenpallet om het totaalplaatje te laten kloppen.”

Extra bekroning

OOA slaagde erin om van de dakverdieping een penthouse met terrassen te maken met een fenomenaal zicht op de historische torens van Gent. “Het bestaande gebouw had een extra bekroning nodig die we gerealiseerd hebben door de gevel door te trekken in een balustrade en luifel. Door een spel van open, gesloten en geperforeerde elementen legden we de focus op de zichten rondom. Het penthouse heeft verdiepinghoge ramen en het was belangrijk om geen open glazen bokaal te maken. Door zorgvuldig het licht en zicht te filteren verkregen we een combinatie van weidse zichten en geborgenheid, zonder directe inkijk.” Rond de bestaande technische cellen op het dak werd een fluïde ontwerp gepuzzeld waarbij de leefruimtes, keuken en twee slaapkamers in elkaar overvloeien.

Uitvoering keuken: OOA i.s.m. bulthaup Van Damme Team Gent

bulthaup b2 keukeneiland

“Vanuit de keuken geniet je van het mooiste zicht op de stad en het is ook de ruimte waar we het vaakst zitten. Het penthouse blijft een verbouwing en er moesten keuzes gemaakt worden bij de inplanting van de kamers en het werken rond de bestaande technische cellen. Binnen de smalle ruimte die voorhanden was bleek het b2 kookeiland van bulthaup de beste oplossing, simpelweg omdat het op een tafel leek en dusdanig het gevoel van een leefkeuken in plaats van een zwaar keukenblok gaf.” Die ‘lichte’ aanpak werkte binnen een ontwerp waarin alle ruimtes in elkaar doorlopen en het keukenontwerp werd aangevuld met b3 kasten, die in een wit wandvolume werden weggewerkt." Het b2 kookeiland heeft een uitgesproken vormentaal, maar werd door OOA niet enkel gekozen omwille van zijn ontwerp.

Duurzaamheid

Magalie Munters: "Een keuken moet mijns inziens als een machine werken en moet niet enkel mooi zijn voor de foto’s bij de oplevering van het project. Duurzaamheid is hier belangrijk, tot in de details toe. Iemand die zich enkel op die kennis en mechaniek toespitst kan dat volgens mij het best. Ik ben er van overtuigd dat bulthaup die kwaliteit levert en als er iets mis is dan volstaat een telefoontje.”

Consistent materialenpallet

De grote terrazzo tegels in de badkamer hebben een jaren ’60 feel en werden ook doorgetrokken in het terras. Dezelfde tegels werden ook gebruikt in het eerste appartement dat OOA ontwierp in hetzelfde gebouw.

OOA wint Häuser Award 2017 met Villa MQ

Waar Penthouse MC is intiem en minimalistisch is, heeft Villa MQ een uitgesproken organische look. Ook de context van de villa in Tremelo, waarvoor OOA de Häuser Award 2017 in ontvangst mocht nemen, was van totaal andere aard dan de Gentse penthouse. Hier was geen streng historisch kader van tel, maar toch is de basisgedachte dezelfde. “Uiteraard start het ontwerpen vanuit de voorschriften, de wensen van de bouwheer en zijn budget, echter streven we steeds naar een interessante ruimtelijke beleving. In het geval van de penthouse bv. vertrekt dit vanuit de interactie met historische panorama. In de villa in Tremelo ontstaat deze dynamiek vanuit de eigen vormentaal.


De bouwheer van Villa MQ wou geen rechthoekige doos en vroeg zich af waarom organische ontwerpen van Zaha Hadid en Calatrava enkel voor grootschalige gebouwen leken weggelegd te zijn. OOA kreeg carte blanche en maakte een ambitieus voorontwerp dat meteen goed zat. Het werd een woning waar vloeiende ruimtes de bewoner meenemen in een aaneenschakeling van verschillende indrukken, maar waar niets aan het toeval werd overgelaten. Aan de hand van een 3D model en een grondige lichtstudie werd het ontwerp gekneed totdat alles juist zat. “Toen de bekisting werd weggehaald en de betonnen leefruimte zich voor het eerst onthulde, viel de zon precies zoals we het in de renders hadden uitgewerkt, dat was een goed voorbereid maar magisch moment.”

 

Fotografie: Tim Van de Velde

Share Article
Newsletter
Info