Geschiedenis-en-toekomst-in-één: bulthaup als vaste waarde

bulthaup souls

Het verhaal van het familiebedrijf bulthaup begint al in 1949. Een merk met zo’n lange geschiedenis, daar valt ook in de toekomst uit te leren. Van liefde op het eerste gezicht tot de keuken van de toekomst: onze experts leggen hun bulthaup-ziel op tafel.

We hebben enkele bulthaup-verdelers en hun medewerkers samengebracht op een afgelegen locatie om te praten over hun gedeelde passie.

Een merk met zoveel geschiedenis schept vertrouwen bij de klanten, ondervinden de experts. In zeven decennia werd een uitstekende reputatie opgebouwd, maar volgens onze experten zit het ‘m ook in de mensen achter die naam.

“bulthaup heeft vandaag zowat hetzelfde dealernet als twintig jaar geleden”, haalt Karel aan. “Dat is iets wat je bij de concurrenten niet zo gauw zult vinden. Het toont aan dat er een ruggengraat is, een standvastigheid.”

De standvastigheid van het Belgische dealernetwerk van bulthaup wordt uitvoerig besproken.

Als klanten na twintig jaar terugkeren voor een tweede bulthaup-keuken, dan kan het wel eens goed zijn dat hun nieuwe keuken gemaakt wordt door dezelfde mensen als toen.

 

"Dat veel interieurarchitecten er al zo lang werken, is voor klanten ongetwijfeld leuk om te weten. Het zegt wel wat over de mentaliteit en over het vertrouwen dat het merk samen met haar interieurarchitecten uitstraalt”, pikt Sofie in.

Perfecte beige keuken

Het is trouwens geen uitzondering dat klanten voor een tweede keuken opnieuw bij bulthaup aankloppen. Want zoals Jan het kordaat zegt: “What you see is what you get”.

Geen onaangename verrassingen, bedoelt de interieurarchitect daarmee. Oftewel: “Als een klant een beige keuken wilt, dan zal het exact dat beige zijn dat hij gevraagd heeft. Elke klant wil iets anders en elke klant krijgt perfect wat hij wilt. Die zekerheid van kwaliteit heb je bij bulthaup.”

Sofie illustreert de kernwaarden van bulthaup.
Het kleurrijke interieur biedt nieuwe perspectieven.

Voor bulthaup is niet enkel een perfect design van belang, maar ook - en misschien vooral - de functionaliteit.

‘De keuken om te koken’ is altijd de basis geweest van het merk. Die essentie zit ook bij de experts ingebakken. “Een bulthaup-keuken is een leefkeuken, eentje om in bezig te zijn”, benadrukt Karel. “bulthaup zal nooit iets maken dat niet praktisch is. Het mag nog zo mooi en leuk zijn, men zal in de eerste plaats gaan voor functionaliteit.”

Liefde op het eerste gezicht

Het is die functionaliteit waar de experts zelf verliefd op geworden zijn. “Ik werk sinds acht jaar voor bulthaup, maar toen ik in ’94 afstudeerde in de architectuur, was ik al helemaal weg van het merk”, zegt Virginie. “Telkens ik een lade opentrek, doet dat iets met mij. Die mechaniek, de lichtheid.”

Ook Dominique was helemaal ingepakt door het merk nog voor hij ermee begon te werken. “Het was zeker liefde op het eerste gezicht met bulthaup. Het merk is gewoon zo puur in alles, dat is wat het ‘m doet bij mij.”

De groep wordt verwend met tal van huisbereide lekkernijen.
Virginie vertelt gepassioneerd over haar liefde voor het merk.
De interieurarchitecten vertellen vlot over hun persoonlijke ervaringen.
Doorheen de dag worden er verschillende stellingen aan de groep voorgelegd.
De groep wordt verwend met tal van huisbereide lekkernijen.
Virginie vertelt gepassioneerd over haar liefde voor het merk.
De interieurarchitecten vertellen vlot over hun persoonlijke ervaringen.
Doorheen de dag worden er verschillende stellingen aan de groep voorgelegd.

Marie-Paule kent dat gevoel maar al te goed. Ze werkt er al sinds 1985. “Tijdens mijn eerste werkdag werd ik meteen op onze stand op Batibouw gedropt. Ik had amper een keuken van dichtbij gezien, maar daar stond ik dan tien dagen lang, ondergedompeld. Wat bulthaup creëerde, was in die tijd nog nooit gezien. Mijn liefde voor het merk en mijn job is sindsdien alleen maar gegroeid.”

Klein maar fijn

Volgens onze experts ligt de kracht van bulthaup in het feit dat het van ‘jongs af’ innovatief is geweest. Een eigenschap die het nooit mag verliezen, want er liggen wel wat uitdagingen te wachten in de toekomst. “We gaan in de toekomst allemaal kleiner moeten wonen, dus ik denk dat er een mooie uitdaging ligt in het ontwerp van heel kleine multifunctionele keukens”, zegt Bart.

“Een beetje zoals in Japan, dus”, vult Virginie aan. “Heel wat interieurarchitecten hebben zich daar al gespecialiseerd in extreem kleine maar ultrapraktische ruimtes.” Hoewel bulthaup nu al elementen heeft die multifunctioneel zijn en dus ideaal voor kleine keukens - “Het snijvlak dat je over een spoelbak kan schuiven”, geeft Bart als voorbeeld - vinden ze dat daar in de toekomst nog verder mag ingegaan worden. 

Alle gerechten worden vers bereid.
De groep filosofeert over de evolutie van het merk in de toekomst.

“We zouden over enkele decennia bijna specialist moeten zijn in minikeukens”, besluiten ze terwijl het dessert wordt geserveerd.

Los van de grootte van de toekomstige keukens, haalt Sofie ook aan dat het materiaalgebruik in de toekomst misschien noodgedwongen moet herbekeken worden.“Je kan zoveel plastic uit de oceaan halen als je wilt, maar je moet er wel iets mee doen. Een keukenkast in gerecycleerd plastic, waarom ook niet?”

Voor onze experten is het duidelijk dat de toekomst van bulthaup in zijn geschiedenis ligt: functioneel en innovatief. Een stevige basis om nog eens minstens zeventig jaar door te gaan!

Tijd voor een groepsfoto
Er wordt gezellig getafeld.
De sfeer blijft erin ook met het vallen van de avond.
De groep blikt met voldoening terug op deze editie van onze expert taks.

Over de bulthaup souls

We hebben enkele interieurarchitecten samengebracht op een afgelegen locatie om te praten over hun gedeelde passie. In onze reeks ‘bulthaup souls’ gaan we dieper in op het merk en hun ervaringen in de branche. 

Onze panelleden tijdens dit gesprek waren:

Karel Van Damme, zaakvoerder en interieurarchitect bij Van Damme Team, Gent
Sofie Winters, interieurarchitecte bij Linea Recta, Antwerpen
Bart Dirinck, zaakvoerder en interieurarchitect bij b metropool, Antwerpen
Marie-Paule De Borgher, interieurarchitecte bij b metropool, Antwerpen
Virginie Remy, interieurarchitecte bij Structure Plus, Ukkel
Dominique Vanassche, interieurarchitect bij b.brussels, Brussel
Jan De Bruycker, zaakvoerder en interieurarchitect bij K Vorm, Kortrijk

bulthaup heeft showrooms in heel België. Vind hier een verdeler in jouw buurt.
fotografie door Jens Mollenvanger

Share Article
Find retailer